duminică, 5 octombrie 2014

Vinul trebuie,neaparat,povestit...


     Cat e vara ma doare sufletul sa stau in casa...
     Toamna ma adun... cu fructele, cu porumbul, cu strugurii... Toamna incep povestile... boaba cu boaba, picatura cu picatura... Dupa trei pahare cu vin, orice poveste ti se pare buna. Accept orice idee - daca e stropita cu un vin bun.
     Dupa... o cana cu vin, dau si eu in mintea oenologilor, dondanind avizat: "un vin prietenos, barbatesc, dur, delicat, cu note de flori roz si tonuri mai intense de petale de trandafir, echilibrat, cu final lung (!!!), corpolent, retinut, ludic, insufletit, cu o usoara frenezie fructata, impunator, cu o nota lemnoasa, jovial... ca taraitul unui greiere (!!!)".
     Se spune ca daca vrei sa ajungi la Portile Raiului, trebuie sa muncesti via sapte ani. Probabil, pe acolo misuna strabunii,  Strabon scriind ca dacii cultivau via inainte de a practica plugaritul. Tot el sustine ca Burebista (indemnat de Deceneu) a poruncit defrisarea zonelor viticole. Pentru a pune capat euforiei strabunilor? Pentru a-i tine departe pe invadatorii atrasi de viile intinse? Adevarul e, desigur, la mijloc, sau.. intr-o cana cu vin.
     De asemenea, se afirma ca:
     ...Hipocrate compara proprietatile curative ale vinului cu cele ale laptelui matern.
     ...in cel mai vechi manual de medicina (o tablita sumeriana de acum 4000 ani) vinul era baza prepararii tuturor medicamentelor.
     ...in Feng-Shui - ciorchinele de struguri releva lucrurile bune care stau sa vina, abundenta si fertilitatea.
     ...strugurii negri contin cel mai puternic antioxidant: resveratrolul.
     ...zeul vinului, Dionysos, s-a nascut in Tracia.
     Stiind asemenea lucruri, cum sa nu te imbete mirosul viei, cum sa nu te bucure bautura aromitoare, calda ca o imbratisare, insinuanta ca o soapta, tumultoasa ca bataile inimi, toamna, cand franturi de vara iti mai trec prin suflet...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu