sâmbătă, 11 octombrie 2014

Povesti de octombrie...


     Toamna cu melancoliile ei, cu surprinzatoarele zvacniri de vitalitate, cu mohorala si blandetea ei... spune povesti... Povesti cu printese iubite si inselate, cu printese capricioase, excentrice, frumoase, triste, egoiste... ca Maruca Cantacuzino.
     Maruca a crescut cu sentimentul ca e diferita, probabil chiar era: inalta, delicata, inteligenta, dornica sa muste din viata.
     La 18 ani se casatoreste cu unul dintre cei mai ravniti aristocrati: printul Mihail Cantacuzino. Devine doamna de companie a reginei Elisabeta, prietena a tinerei printese Maria, o rasfatata a saloanelor unde coplesea cu personalitatea ei.
     Printesa iubitoare de intuneric, printesa admirata, e... inselata de sot. Cu tot soiul de femei. Cu insasi sora ei. Insa, destinul Marucai este sa starneasca pasiunea: geniul muzicii romanesti, George Enescu, se indragosteste de ea. Definitiv - dupa cum singur marturisea: "Pentru mine, a iubi este grav si, mai ales, este definitiv." Maruca e mandra de aceasta iubire, dar dupa ce ramane vaduva (printul afemeiat moare intr-un accident de masina), nu se grabeste sa oficializeze relatia. In plus, innebuneste de iubire din cauza unui barbat cu 13 ani mai tanar - Nae Ionescu - filozoful "la moda" al epocii interbelice. Ce-o fascineaza la profesorul Nae Ionescu? Demonismul. Marturiseste ca avea firea lui Lucifer, si - ca un fluture, Maruca era atrasa de foc. Focul iadului - cum se va vedea cand filozoful o paraseste. De neagra disperare - Maruca se mutileaza cu acid sulfuric. Cade intr-o adanca depresie - dar printesa inca e iubita. Cu ardoare. De marele Enescu - caruia ii intorsese (cu gratie de printesa) spatele.
     Artistul paraseste Parisul (unde locuise si muncise in ultimul timp), dornic sa-si sprijine ingerul, "printesa iubita". Urmeaza ani de tratamente. Ani grei in care Enescu o sustine, incurajeaza, o iubeste. Definitiv - asa cum stia el.
     Cand Maruca isi revine, se casatoreste cu omul ce i-a fost alaturi, dar detesta sa i se spuna "doamna Enescu". Ea nu poate fi decat "printesa".
     Presimtind frigul comunist - cei doi se stabilesc la Paris. Pana la moarte, chiar grav bolnav, Enescu va da lectii, va sustine concerte pentru a asigura confortul "printesei iubite".
     Maruca moare la 13 ani dupa barbatul care a adorat-o, chiar casatorita, chiar amanta altuia, chiar mutilata, depresiva, egoista, rea, intunecata...
     Fabuloasa viata! Pentru noi - poveste de octombrie.
     Pana la urma ramane doar povestea... durerea, nebunia, ardoarea pier ca un fum.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu