duminică, 19 octombrie 2014

Povesti de octombrie


     Viata bate filmul... Tradati in dragoste... Femaia fatala si poetii... titluri de azi pentru o poveste de peste o suta de ani.
     Cu totii am citit/invatat poeziile lui St. O. Iosif sau pe cele ale poetului simbolist - al florilor - Dimitrie Anghel, dar cati stim povestea prieteniei/despartirii celor doi? Tineri, talentati, entuziasti, cei doi poeti se intalnesc la Paris. Se naste o frumoasa tovarasie literara ce dovedeste ca aveau in comun trairile artistice, arderile creatoare. N-aveau cum sa stie ca vor mai avea ceva "in comun", ceva ce ii va aduce la moarte. Pe amandoi.
     Intors in tara, St. O. Iosif devine un poet faimos. Studentele de la Litere comenteaza la seminarii poeziile sale. Una dintre acestea, indragostita de faima poetului, il si intalneste. Povestea urmeaza drumul clasic: "Te-am vazut, mi-ai placut, ce ramane de facut?". Casatoria. Tot clasic: sotul St. O. Iosif, spre deosebire de poet, o dezamageste pe pasionala sa sotie, Natalia Negru. Ce admira la poet - melancolia, fragilitatea, sensibilitatea, naivitatea duioasa - uraste la sot (desi acest "copil linistit" o ajuta sa debuteze si sa se impuna in lumea literara).
     Era timpul sa intervina "bunul prieten".
     Dimitrie Anghel, un spirit "aprins si demonic", navalnic, nebun, pasional (nu te-ai gandi citindu-i poeziile... cu flori) - era "acidulat ca o sampanie" - cum spune Natalia. Urmarea e previzibila: St. O. Iosif e parasit, femeia urmandu-l pe Anghel - cu care se va si casatori rapid.
     Dupa ce blandul poet moare, opinia publica ravaseste imaginea "femeii fatale". Dar mult mai jumulita iese din casnicia cu celalalt... poet. Anghel, gelos ca un arab, o incuie in casa, o loveste, injura, jigneste... In toiul unei dispute, o impusca superficial, si crezand ca a omorat-o, se sinucide.
     Lirism si delir.
     Femeia mai traieste. Mult - pana la 80 de ani - purtand stigmatul femeii fatale.
     Drama lor - azi - doar o alta poveste de octombrie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu