luni, 28 aprilie 2014

Stiati ca...


     ...desi in limba romana exista doua verbe cu acelasi inteles, "a vrea" si "a voi", vorbitorii folosesc foarte des formele gresite: "vroiam, vroiai, vroiau" in locul formelor corecte "vreau, vrei, vrem, vream, vru, vrand, voiesc, voia, voiam, sa voiasca".
     ...substantivul "locatie" se utilizeaza in mod eronat cu sensul de "loc" (ce locatie preferi in vacanta), el insemnand de fapt "a inchiria" (a luat in locatie o casa pentru a face discoteca").
     ...este corecta expresia " a da sfara in tara", arhaismul "sfara" insemnand fumul de avertisment de pe dealuri sau munti ce-i anunta pe cei din vai ca navalesc... turcii... Obiceiul pierzandu-se, "sfara" a fost inlocuit cu mai cunoscutul "sfoara" (sinonim cu funie).
     ...exista o stiinta care studiata sarutul - FILEMATOLOGIA.
     ...ca orice boala trupeasca are o sursa sufleteasca. De exemplu, constipatia are cauze precum posesivitatea, refuzul de a renunta la diferite scheme devenite inutile. Constipatii vor cu orice pret sa-si pastreze bunurile, se tem sa imparta cu cineva, nu vor sa renunte la vechile idei. Cand te doare capul in zona fruntii, te fortezi, din diverse motive, sa induri o situatie sau o persoana care iti displace; iti faci griji pentru viitor, dorind sa obtii prea repede solutii la problemele ce te preocupa. Durerile de picioare releva teama de viitor, de a merge inainte si lipsa credintei. Pentru mai multe detalii, recomand "Ingeri, suflet, vindecare" - o carte a Feliciei Tonita.
     ...Titu Maiorescu s-a casatorit a doua oara la Manastirea Curtea de Arges, si-a serbat nunta in micul si cochetul oras, plecand apoi in luna de miere la Polul Nord.
     ...ca Macedonski a fost singurul roman care a scris o epigrama de-o duritate infioratare cand Eminescu s-a imbolnavit de nervi. "Un X pretins poet - acum / S-a dus pe cel mai jalnic drum / L-as plange daca-n balamuc / Destinul sau n-ar fi mai bun / Caci pana ieri a fost nauc / Si nu e azi decat nebun". Din cauza aceasta a fost sanctionat de public si reabilitat abia in perioada interbelica.
     ...Un sfant de origine romana se afla in pustiul Hozeva din Israel. Este unul dintre cei mai recenti sfinti din Biserica Ortodoxa, care s-a nevoit 24 de ani in Tara Sfanta, atat pe Valea Iordanului, cat si in Pustiul Hozeva - Ioan Iacob Hozevitul.




     ...Cea mai mare statuie facatoare de minuni a fecioarei se afla la Sumuleu Ciuc, langa Miercurea Ciuc.



     ...membrii a doua familii musulmane, Nuseibeh si Joudeh, sunt custozii cheii singurei usi a Bisericii Sfantului Mormant din Ierusalim. In fiecare zi, deschiderea si inchiderea bisericii se face respectand un ritual complex.




     ...exista o icoana a Maicii Domnului cu 3 maini. Ea se afla in Sfantul Munte Athos, a apartinut familiei Sfantului Ioan Damaschin. Cei ce urau icoanele i-au taiat sfantului mana dreapta. Dupa ce s-a rugat Maicii, a fost vindecat miraculos, si drept multumire, a atasat icoanei o mana de argint. O copie a icoanei se afla si la Manastirea Neamt.



    ...va iubesc si va urez un 1 mai luminos (cu mici, bere si caldura din belsug)?


Un comentariu:

  1. Una din dorintele mele este sa ajung sa vad locurile Sfinte din Ierusalim....Si eu te iubesc......Sa ai un 1 mai plin de surprize placute...Nadia√

    RăspundețiȘtergere