sâmbătă, 26 aprilie 2014

Dovezi vii pentru Toma Necredinciosul din oricare


     Desi n-am sa vad vreodata aceasta icoana, ii simt infinit puterea...
     Maica Domnului Mijlocitoarea - Paramythia - se afla la Manastirea Vatoped situata pe Sfantul Munte Athos si este singura icoana ce s-a miscat.
     Totul s-a intamplat intr-o dimineata cand staretul manastirii se pregatea sa deschida larg portile. El a fost impietrit de-un glas de Mama ce l-a avertizat ca piratii au inconjurat asezamantul, asteptand deschiderea pentru a-l prada... Pironit - si-a miscat doar ochii catre icoana Maicii Domnului si a vazut cum Pruncul Sfant duce manuta sa-si impiedice mama sa mai zica ceva:
     -Lasa, maicuta, sa fie ingaduit pentru pacatele lor!
     Dar care inima de mama accepta ca fiii ei, chiar cei mai prapaditi, sa sufere? Mama tuturor iubeste cu mult peste inchipuirea noastra lumea - si pe cei care sunt rai, si pe cei nepasatori... Asadar, maica indrazneste sa treaca peste decizia dreapta a fiului, tinandu-i cu duiosie mana. In plus, ea repeta avertismentul dat staretului, care-si revine din nemiscare (mai ales din cea sufleteasca) si-si apara salasul.




     S-a ingaduit ca icoana sa pastreze clipa de tensiune cand Mama se lupta si cu Dreptatea Divina, aparand pacatosii neputinciosi. Este o marturie pentru dragostea si puterea Mamei.
     N-am sa vad vreodata aceasta icoana (ce ma indeamna sa sper, chiar daca m-am lasat coplesita de neputinta), dar imi pot pleca gandul in fata celei de la Manastirea Namaiesti, una din rarele icoane pictate chiar de Sf. Apostol Luca.
     Mi-as dori sa iau pilda de la Sfanta Fecioara si sa iert chiar daca ce se intampla e irational, rau si egoist.

Un comentariu:

  1. Duminica Tomei, o o zi plina de incarcatura duhovniceasca, deoarece " Fericiti cei ce nu au vazut, si au crezut ", o duminica trista pentru mine ...!

    RăspundețiȘtergere