marți, 22 aprilie 2014

Unde fugim de acasa? (I)



     Sperand ca de 1 Mai ne vom putea rasfata la caldura primaverii - hai sa fugim de acasa!
     As face o oprire la Pestera Bolii (am fost intrigata de numele cu rezonanta ciudata, dar am aflat ca vine de la familia Bolia ce stapanea locurile prin secolul XV). Pestera se afla pe drumul ce leaga Valea Jiului de Tara Hategului, la 6 km de Petrosani (indicator spre dreapta) in comuna Banita, judetul Hunedoara.
     Aici se intampla minunile...
     ...se aud voci din alte lumi, de pe alte planete, voci de ingeri si zane (unii spun ca e clipocitul paraului Jupaneasa, dar cine-i crede?).
     ...in cotloanele intunecate stau ascunse de mii de ani comorile dacilor. Le simtim, nu le vedem... respiram aerul lor bogat si suntem mai fericiti.
     ...paraul nu e, de fapt, o apa vijelioasa, ci o domnita capricioasa, o jupanita ce-si cauta cu hotarare iubirea.
     ...pe un perete se afla o icoana vie a Sfintei Fecioare. Nu e un simplu joc de umbre, apa si piatra, ci, chiar silueta Maicii Domnului aparuta miraculos in 1984 (perioada de adanca disperare comunista) si vazuta de minerii ce sarbatoreau 1 de mai in frumoasa pestera.
     ...minerii au daruit un colt special si icoanei Sfintei Varvara - ocrotitoarea lor.
     Intrarea in pestera este spectaculoasa - te primeste parca razand, cu bratele deschise, cu hohot de ape... Locul este amenajat, accesibil chiar si copiilor mici: cu podete, lumini albastre, sali de bal, de concert (avand o acustica buna, aici se tin frecvent spectacole)... si daca ai noroc, poti vedea si vreo doi lilieci atarnand moale de tavan.
     De la Pestera Bolii mai e foarte putin pana la mormantul Parintelui Arsenie Boca, Sfantul Ardealului, care ne asteapta cu bucurie sa ne despovareze de toate durerile, sa intram in primavara usori si fericiti ca niste fluturi...









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu