duminică, 27 aprilie 2014

Clubul de ras

     Romanul lui Umberto Eco, "Numele trandafirului", cuprinde informatii despre lucrurile cele mai felurite, uneori bizare si neasteptate (gastronomie, arta bijuteriilor, a plantelor, a otravurilor, arta de a copia si de a impodobi cartile, moravurile calugarilor), dar ceea ce ma intereseaza acum este frica unui calugar batran si orb, Jorge, ca oamenii sa nu se elibereze prin ras de frica. El crede ca rasul il indeparteaza pe om de spaima, prin urmare, de Dumnezeu (pentru omul medieval, Dumnezeu este o forta infricosatoare). Asadar, cand observa ca cineva se apropie de cartea lui Aristotel despre forta eliberatoare a rasului - batranul pune la cale un sistem ingenios de a-i otravi pe curiosi. Ca orice carte - si "Numele trandafirului" are mai multe trepte de lectura. Prima, suspansul, te captiveaza si iti da posibilitatea sa le urci si pe celelalte...
     Asadar, aflam de aici ca Aristotel considera rasul specific omului... In plus, filozoful credea ca pruncului i se da suflet cand rade prima oara... Nicio mama nu cred ca a uitat clipa divina cand puiutul ei a suras intaia data - cand si-a primit sufletul.
     Cele mai exuberante hohote de ras le sunt specifice copiilor intre 5-6 ani, apoi forta se diminueaza - adolescentii rad foarte putin (sunt mai mult sarcastici).
     Pentru omul matur, rasul este limbaj universal... Rasul te copilareste, te curata de tensiuni, te mentine tanar.
     In 1964, medicul Norman Cousins a aplicat un tratament bizar celor ce sufereau de boli ce provoaca dureri atroce. Celebra reteta: gandire pozitiva + umor + vitamina C. Rezultatele au fost extraordinare.
     Pe de alta parte, in India, doctorul Madan Kataria, preluand invataturile lui "Buddha care rade", sustine ca rasul este sacru. El indeamna sa radem mai mult, sa ne jucam si sa cantam pentru a ne armoniza cu Universul. Atunci cand radem, suntem perfect conectati la Infinit, pentru ca respiratia transmisa prin ras este chiar CEL CARE ESTE IN TOATE. O inima plina de voiosie este plina de esenta divina. Insufletit de aceste idei, el a infiintat "cluburi de ras" in care gratie "terapiei prin ras", oamenii se curata de tensiuni.
     Ideea este sa intemeiam un "club de ras", sa redevenim un copil de 5-6 ani.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu