joi, 3 aprilie 2014

Crezi in zane?

     "Crezi in zane? Spune repede ca da. Daca crezi, bate din palme" ne indeamna Peter Pan, eroul celebrului autor scotian J.M. Barrie. Scriitorul este si parintele minunatei Tinkerbell, zanita care ne amuza din 1953 si in filmele Disney.
     Se spune ca daca nu crezi in aceste fiinte gratioase, undeva, pe taramul lor minunat, o zanita moare. Ca sa o salvezi, bati din palme, daca bati din palme, razi si lasi copilul pe care l-ai sufocat in mintea ta rationala sa iasa la lumina... Esti pe drumul cel mai bun. Nu te teme ca devii ridicola, chiar Sir Arthur Conan Doyle (1859-1930), romancierul britanic, creatorul faimosului detectiv Sherlock Holmes, a crezut in zane.
     Numele lui e legat de zanele Catingley - surprinse in 1917 de catre doua fetite, Elsie si Frances, in 5 fotografii. Desi multi s-au indoit de verosimilitatea imaginilor, Doyle s-a straduit sa demonstreze autenticitatea lor. A murit fericit, crezand in zane...
     Din pacate, cele doua fetite, ajunse intre timp venerabile bunici, au marturisit in 1981 ca pozele au fost o farsa...
     Hai sa batem din palme.
     Perfect, am salvat o fotografie - batranele au spus ca doar patru imagini au fost trucate, una fiind reala.
     Sa ne intoarcem la Clopotica... Si ea, ca toate personajele Disney, a fost inspirata, fizic, de o fiinta reala - actrita Margaret Kerry.
     Avem ocazia sa o vedem pe Clopo in ultima productie Disney, "Clopotica si zana pirat", aparand hotarata lumea fabuloasa a zanelor, luptand cu pirati, cu schimbari de personalitate... totul fiind invaluit intr-un praf magic pe care si l-ar dori, mai ales, oamenii mari (eu prima).
     Daca doriti sa vedeti alte doua povesti incantatoare, va recomand "Fairy Tale - A true story" cu Mel Gibson si Peter O' Toole (despre cazul fotografiilor trucate - sau nu) si "Finding Neverland", cu Johnny Depp si Kate Winslet - despre visatorul creator al lui Peter Pan.
     Si nu uitati - bateti din cand in cand din palme.

     Cat de serios pare, si totusi a crezut in zane


















     Si una din celebrele fotografii














     O melodie pentru o fetita speciala, Andreea
Once upon a December-Deana Carter https://www.youtube.com/watch?v=QNQRGiD3LFo

2 comentarii:

  1. Daaaaaa iubesc zanele ..... eu vreau sa cred ca sunt ingeri ! ( am citit undeva ca zanele ar fi preotese ale Maicii Domnului ...).Adevarat sau nu mie imi place ideea.

    RăspundețiȘtergere