joi, 8 mai 2014

Un alt Paris

     Cine merge la Paris nu se asteapta ca in inima orasului (pe Rue du Bac, strada ce taie bulevardul Saint-Germaine, la nr. 140) sa se afle un loc cu o mare incarcatura sacra: Capela Medaliei Miraculoase.
     Totul a inceput in 1830 cand cea mai umila si dispretuita calugarita din ordinul Fiicelor Caritatii a avut 3 viziuni cu Maica Domnului. Fecioara a prevenit-o despre nenorocirile ce se vor abate asupra Parisului si a sfatuit-o sa-l determine pe duhovnic sa bata o moneda speciala pe care sa fie inscrise cuvintele: "O, Marie, conceputa fara pacat, roaga-te pentru noi care alergam la tine."
     Maicuta a procedat intocmai, dar, din nefericire, initial, preotul n-a crezut-o si a indemnat-o sa slujeasca saracilor, sa nu mai viseze si sa se creada vizionara. Duhovnicul a fost convins cand unele intamplari povestite de blanda femeie s-au adeverit si a hotarat sa realizeze moneda. Desi medalia si-a aratat rapid puterea, nimeni din manastire nu a stiut de darul primit de maicuta de la Sfanta Fecioara. Abia in ceasul mortii, ea i-a dezvaluit staretei minunea ce i-a luminat existenta.
     Calugarita se numea Ecaterina Laboure, se nascuse prin 1806 intr-o familie de tarani cu 11 copii. Ramasa orfana de mama la 9 ani, ea se incredinteaza Maicii tuturor, iar aceasta o sustine si o ghideaza. Acestui suflet chinuit si curat, Fecioara i se arata de trei ori, si dupa relatarile ei, preotul schiteaza medalia miraculoasa.
     Ecaterina Laboure a fost canonizata in 1947, iar astazi, moastele sale se afla in biserica in care a muncit cu ravna si umilinta.
     In Parisul cabaretelor, artistilor, mereu vesel si seducator, Capela Medaliei Miraculoase este un colt albastru, sfios si cast. In curtea capelei se afla un basorelief ce infatiseaza viata Sfintei Ecaterina, iar medalia miraculoasa nu inceteaza sa fie un semn divin, o replica din dialogul Sfintei Fecioare cu noi, cei atat de supusi indoielii, pesimismului si nemultumirii.





Un comentariu:

  1. Oare de unde avea Micuta ( bunica mea) aceasta medalie miraculoasa ?! Dupa ce ea a plecat intr-o lume mai buna, eu am gasit intr-un saculet al ei aceasta mica medalie !

    RăspundețiȘtergere