vineri, 9 mai 2014

Licorna se va intoarce


     "A mon Seul Desir..."
     Sa vad unicornul...
     Candva am spus ca am intalnit licorna... mi-am imaginat locul, momentul... am trait atingerea... Doar un vis? Stie cineva clar care e visul si care e realitatea?
     "A mon Seul Desir..."
     Sa vad misterioasele tapiserii "Doamna cu licorna" de la muzeul Cluny din Cartierul Latin - Paris...
     Departe de tumultul hoardelor de turisti, intre ziduri groase, medievale te simti ca intr-o calatorie in timp... In salonul dedicat celor sase tapiserii ai impresia ca esti intr-o uriasa sala de castel... In Evul Mediu, tapiseriile nu aveau doar rol decorativ, desi sunt de o rara delicatete, ci si pe cel de a-i proteja pe castelani de raceala si umezeala uriasilor pereti de piatra. Si azi te simti cumva ocrotit in preajma acestor fine tesaturi, ocrotit si gata sa aluneci in poveste...
     Cele sase lucrari au cateva personaje comune, de exemplu doamna si licorna, si, dupa parerea specialistilor, infatiseaza cele 5 simturi - desi eu am impresia ca ochii licornei sunt de barbat ce pare sa-si ascunda agresivitatea sexuala sub un suras stramb si virtuos.
     Cea de-a 6-a tapiserie este un pic mai enigmatica, starnind numeroase comentarii: doamna stand in fata unui cort pe care scrie "A mon Seul Desir" pune sau ia un colier dintr-o cutie. Unii critici considera ca renunta la colier si astfel se elibereaza de sub puterea pasiunilor provocate de simturi, preferand castitatea - alti istorici cred ca ia colierul si alege ca singura dorinta - iubirea.
     Eu am alta poveste: doamna si licorna se iubesc impotriva tuturor simturilor, bogatiilor si prejudecatilor... Doamna e perfectiunea intruchipata deoarece toate legendele (si multe vin din antichitate) sustin ca licornul nu poate fi imblanzit decat de insasi Frumusetea impletita cu Puritatea... Iata, cei doi s-au regasit... Intr-o tapiserie...  "A mon Seul Desir" - sper ca ma voi scutura de toate ce ma-nlantuie. si.. Licorna se va intoarce.






     In limba franceza, "unicornul" este de genul feminin... Asta poate insemna ca delicata femeie poarta in sine si agresivitatea, forta, salbaticia uriasului corn?

2 comentarii:

  1. Da muzeul Cluny este o bijuterie, o atractie a cartierului Latin din Paris, eu nu l-am vazut dar sunt convinsa ca este divin ...

    RăspundețiȘtergere
  2. Este marele meu regret ca în scurta trecere prin Paris n am fost la Cluny, numai pentru cele sase tapiserii.

    RăspundețiȘtergere