joi, 15 mai 2014

Carti, carti, carti...

     Imi place sa uit momente grele, jigniri, si din cand in cand, subiectele cartilor interesante... Ca sa retraiesc bucuria si emotia lecturii.
     S-a intamplat de curant cu "Doamna si licornul", de Tracy Chevalier. In acest roman, se porneste de la putinele date cunoscute despre cele 6 tapiserii pastrate la Muzeul Evului Mediu de la Cluny - scriitoarea "tesand, pictand" o poveste emotionanta si uneori amuzanta.
     Tracy Chevalier a mai scris si "Albastru pur" (cam trista, dar captivanta), "Fata cu cercel de perla" - roman ecranizat in 2003 cu Scarlet Johansson si Collin Firth in rolurile principale. Deoarece sunt o mare admiratoare a ei, am citit - si va recomand - tot ce a aparut in limba romana: "Ingeri cazatori", "Simetria de temut", "Ultima fugara", "Fapturi uluitoare".
     Ce-mi place la aceasta minunata scriitoare este ca reconstituie situatii, evenimente, scene intr-un mod fascinant. De exemplu, in "Fata cu cercel de perla" inventeaza momentul magic al crearii tabloului de catre pictorul olandez Johannes Vermeer. Fapturile uluitoare sunt, in acelasi timp si fosilele unor creaturi necunoscute descoperite pe o plaja, dar si femeile care fac aceste descoperiri si se lupta sa triumfe intr-o lume a barbatilor.
     Un alt scriitor contemporan, pe care il iubesc, este Alexandre Jardin. Romanul lui, "Fanfan", in care se straduieste sa ne convinga ca infranandu-ne elanurile trupurilor vom crea niste legaturi indisolubile, mi-a amintit de trubadurii si catarii despre care am scris in lucrarea mea de licenta. Atunci am fost fascinata de marea descoperire a secolului al XII-lea: dragostea inseamna mai mult decat dogoritoarea pofta a trupului, dragostea reprezinta dorinta perpetua, posesia ucide iubirea, doar dorinta vesnic neimplinita ii da viata. Dragostea carnala dureaza putin, in timp ce dragostea pura nu inceteaza sa creasca. Frumosii trubaduri sustineau ca iubirea simturilor e pentru prosti: "Cel ce se indeamna sa iubeasca cu instinctele descatusate porneste razboi cu sine, caci prostul, dupa ce si-a golit punga, e silit la cumpatare."
     Va puteti imagina uimirea mea cand am descoperit aceste idei specifice evului mediu din sudul Frantei - intr-un roman contemporan?
     Daca nu aveti rabdarea sa gasiti cartea, va invit sa urmariti ecranizarea ei. In rolurile principale, doi actori frumosi: Sophie Marceau si Vicent Perez. E amuzant si socant sa vedem ce se intampla cand dintr-o relatie de iubire se elimina fierbintele "sex".
     Am selectat cateva secvente care sper sa va incite curiozitatea.


Un comentariu:

  1. Tracy Chevalier am citit si mi-au placut romanele ei, mai mult sau mai putin. "Fanfan" de Al. Jardin nu am citit inca, dar am auzit ca ar fi buna. Daca si tu recomanzi, inseamna ca trebuie sa citesc romanul cat mai curand ! Se spune ca stilul lui Jardin e ca sampania frantuzeasca, te ameteste intr-un mod placut si-ti ascute simturile.

    RăspundețiȘtergere