duminică, 25 mai 2014

Putina istorie si o nunta de flori

     "...cand Anglia se preface ca ameninta, noi ne bucuram. Cand Franta maraie putin, suntem mai mult decat fericiti... Suntem pusi sa jucam rolul de copii. Bietii romani!" - spune inca de pe la 1848, rafinata Zoe/Zoita/Zinca Golescu, sotia boierului Dinicu Golescu si emancipata, luminata stapana a domeniului Golesti.


     Zinca s-a nascut in 1792 la Craiova in familia boierilor Farfara. Inteligenta - ea a invatat limbi la moda - greaca si franceza - si s-a casatorit (sau o fi fost casatorita) la 13 ani cu boierul Dinicu, tanar copt de 28 de ani. Inainte de insuratoare, boierul si-a indeplinit un mare vis: calatoria in Europa. De altfel, el este autorul primului jurnal de calatorie tiparit din literatura noastra.
     La 14 ani, Zinca devine mama. Va avea 4 baieti si o fata. Cei 4 frati Golescu participa activ la Revolutia de la 1848, fiind incurajati de mama lor, exemplu de femeie moderna, sustinatoare a Romaniei descatusate. Dupa revolutie - baietii sunt exilati, iar mama lupta din rasputeri pentru drepturile lor, dar nu-i indeamna nicio clipa sa renunte la idealuri: "Parerea mea de rau ca voi imi veti lipsi va fi indulcita de nadejdea ca veti sluji bine tarii voastre". Fata Zincai va fi mama Anei Davila, sotia doctorului Carol si la randul ei, mama dramaturgului Alexandru Davila.
     Toata viata, Zinca a sustinut intemeierea Romaniei moderne - inclusiv prin finantarea "Scolii slobode obstesti", intemeiate de sotul ei in 1826, chiar in incinta domeniului.
     Pentru a patrunde in intimitatea acestei femei minunate, putem vizita Conacul Golesti (sat Stefanesti, la 10 km de Pitesti) - singurul ansamblu laic fortificat la sud de Carpati.
     Trecem mai intai pe sub un foisor in care a fost gazduit (si din pacate si prins) Tudor Vladimirescu. Vizitam scoala, ne plecam in fata boierului Dinicu fara sa ne miram de calpacul lui caraghios de dimensiuni aproape grotesti - foarte asemanator cu cel al turcilor. Ne vom putea totusi minuna de tinuta Zincai - pe care o vom admira intr-un portret - observand ca ea adoptase moda apuseana, alaturi de fiii ei, in timp ce la barbatii maturi, schimbarea vestimentatiei este foarte inceata.
     In conac predomina eleganta, sobrietatea. Mi-au placut sobele cu olane, scara in spirala, cartile prafuite, lampa din salonul oriental, patucurile...
     Aventura nu se termina aici... De treci un pod, strabati niste poteci - ajungi intr-un sat al bunilor si strabunilor. Case taranesti din multe zone ale tarii, mobilate, cu flori in curte, straturi de ceapa si banci la poarta... In mijlocul satului: scoala, primaria, biserica...
     Daca ai noroc, o sa mai fi invitat la nunta de flori de lamaita... Nebunie de alb si miresme...
     Undeva, se zareste si o herghelie - inclusiv un ponei sfios pe care Capsunel l-a considerat prea dragut sa-l calareasca...
     -E doar de mangaiat!
   
     P.S. Domeniul a fost decorul multor filme (Iancu Jianu, Aniela) si al unor reclame celebre...
     -Coana Chivooo!






















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu