duminică, 8 iunie 2014

Credinte vechi... si mai vechi... stravechi

     Azi ne bucuram de evenimente crestine si precrestine - deoarece o parte din credintele populare ale Europei arhaice au supravietuit ascunse de sarbatorile ortodoxe.
     "Sa-i dam Cezarului ce-i al Cezarului..."
     Rusaliile sunt in folclorul romanesc duhuri feminine ce apar doar vara. Ele mai sunt numite - zane, iele, soimane, milostive, doamne... Locuiesc in adancul cel mai adanc al padurilor (cate au mai ramas), pe langa ape, sunt imbracate in ii lungi, albe, sunt nebunatice, seducatoare, joaca, rad, canta... si se infurie pe cei care nu le respecta (mi se pare corect). Cateodata rapesc vreun tanar cu care savarsesc... nu se stie ce... pentru ca daca barbatul incearca sa spuna... amuteste. Se zice despre acestia ca "sunt luati de Rusalii", iar leacul e unul singur: dansul calusarilor. Calusul e singurul remediu pentru Rusalii.
     Se crede ca Rusaliile ar fi si spiritele mortilor, si de aceea ele sunt impacate prin darurile (vase, fructe, flori) din Sambata Mosilor de Vara.
     De Rusalii se deschide sezonul culegerii plantelor de leac (medicinale). Acestea au puteri vindecatoare daca sunt recoltate pana la Sanziene (alta frumoasa sarbatoare precrestina).
     "...si lui Dumnezeu ce este al lui Dumnezeu"
     Iata ce frumos impaca Domnul Iisus nelamuririle, framantarile din sufletul omului sfasiat mereu de tot felul de ispite dogmatice (!).
     Ortodox - se celebreaza minunata Coborare a Sfantului Duh sau 50 de zile de la Pasti.
     Se stie ca apostolii au plecat in intreaga lume sa duca invatatura Domnului Iisus. Multi s-au intrebat: oare cum s-au inteles niste evrei cu toate neamurile pamantului? Cu ajutorul lui Dumnezeu, bineinteles!
     Ca niste limbi de foc, Duhul Sfant s-a pogorat asupra lor, dandu-le stiinta grairii in limbi necunoscute pana atunci. Mirati - ei au inceput a glasui in zeci de dialecte, iar cei de fata i-au acuzat ca "sunt plini de must" (bine ar fi ca dupa un pahar - doua sa ne trezim vorbind asa... chinezeste, frantuzeste). Sfantul Ap. Petru le-a talcuit atunci miracolul si le-a reamintit ca Iisus promisese ca se va intampla ceva care sa faciliteze comunicarea... Rezulta de aici o invatatura minunata: ce bine sa te lasi in voia Domnului... El gaseste cele mai bune dezlegari celor mai crancene probleme ale tale.
     Sf. Duh sa se pogoare si asupra noastra...
     Nu-mi doresc sa vorbesc in toate graiurile, dar visez la stapanirea limbajului iubirii, prieteniei, intelegerii...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu