miercuri, 16 iulie 2014

Unde sunt nisipurile de aur visate

     Am plecat la Nisipurile de Aur cu gandul sa ma rasfat in cel mai pur nisip de cuart de pe coasta Marii Negre. Ma si vedeam rasfirand boabele de miere printre degete, privind sclipirea lor magica in soarele vacantei...
     Bineinteles, informatiile ca statiunea - aflata la 17 km nord de Varna - a fost privatizata in 1990 unor mari concerne turistice universale, ca numarul turistilor a crescut de la 13000 la 30000 in 2007 si la 90000 azi - m-au lasat rece. Mi-am dat seama cum se traduc aceste date la fata locului: hotelurile sunt colosi de beton si sticla, nu exista locsor liber - doar terase, cluburi, baruri, tarabe, magazine de lux, atractii ce golesc buzunarele parintilor, oameni cu ponei, oameni cu papagali, muzica, ritmuri diverse, mirosuri de peste, gratare, pizza, floricele, porumb fiert si... normal... 90000 de turisti ce ies bine bronzati, bine mancati, bine bauti - seara la plimbare.
     Te uiti cu jind sa zaresti o bucatica de tarm - ca doar ai iesit pe faleza - vezi o mare de oameni, de reclame sclipitoare, tarabe si carciumioare. Ridici ochii spre cer si SURPRIZA: Turnul Eiffel... Poate crezi ca te-a batut soarele in cap, dar nu, stai linistit - culmea kitsch-ului: pe cer se profileaza (probabil ca la Las Vegas) un cazino imens, Turnul Eiffel si o roata mare plina de luminite ca un pom de Craciun. Ei!!! Macar valurile sa le auzi lovind romantic tarmul... in schimb, "bass-ul si cu toba mare" - ritmuri dracesti, obsedante te duc rapid la starea de papusa automata...
     Ce se intampla in acesti colosi?
     Sa luam ca exemplu pe uriasul ASTERA...
     Te intampina un aer proaspat dupa zadufulde afara. La barurile de la parter, etajul 1 si terasa: suculete, apa, fel de fel de licori bahice... si... curcubeu pe cerul gurii: pateuri cu branza si alte cele, prajiturici, floricele, porumb fiert, fructe... Ademenit de miresme si culori, aflat in vacanta, te uiti ce sa alegi, dar geniul malefic al hotelului s-a gandit la silueta ta. In mijlocul bunatatilor troneaza un bol urias cu castraveti. Verzi! Cu sare! N-ai nicio scuza: mananca, mama, un castravete!
     Cum ne mai rasfata Astera? C-o piscina interioara, perfecta pentru intervalul 12-16, cand nu prea ai ce cauta pe afara, centru SPA, sala de relaxare (ai nevoie dupa efortul de a alege cea mai savuroasa mancare), sala de gimnastica, biblioteca. Pentru cei ce adora sa-i bata soarele in cap, exista si o piscina exterioara cu vedere la mare. Permanent, printre turisiti se afla o echipa de tineri simpatici care se ocupa de inviorarea atmosferei. Ei au in grija si clubul copiilor, si discoteca in aer liber. Ce-am apreciat: muzica si dedicatiile sunt pentru toti oaspetii. In hotel, fiind si cativa iranieni - n-au fost uitati), iar romanii s-au invartit pe ritmuri de Brasoveanca, Jaga - Jaga, Ozon si celebrul "Eu vara nu dorm". Dupa terminarea discotecii, aceiasi tineri simpatici care ne zambisera toata ziua au strans scaunele, mesele... Adica bulgarii chiar muncesc, si sunt si amabili in acelasi timp. N-as fi crezut ca se poate.

















     Daca iubesti romantismul, istoria, linistea te asteapta batranul si rafinatul Sozopol (oras protejat de UNESCO, aflat pe o peninsula la 35 km sud de Burgas si la 6 km de celebra plaja Dyuni). Sozopol e una din iubirile mele marine - face parte dintre cele mai vechi orase aflate pe coasta bulgara... cu 40 de case - monumente nationale - stradute pietruite ce duc la mare, carciumioare cochete, faleza, stanci, umbra, bisericute vechi (una gen bordei), piete pline de flori. Ulicioarele te indeamna sa te pierzi intr-un joc de-a v-ati ascunselea cu marea. Aici, ochiul nu e agresat de colosii ultra all inclusive, ritmurile sunt ale inimii si valurilor.














     Asadar, Bulgaria este ea insasi constituita dupa principiul all-inclusive: de la abundenta, rasfaturi SPA si culinare, nebunie, zgomote, valuri de turisti pana la enigmatice case de sute de ani, stil, eleganta si rafinament.

Un comentariu:

  1. De ce iubesc marea ?
    Pentru ca inca din copilarie ma aruncam cu fratii mei in valuri, vara de vara, cat ne tineau bateriile… Pentru senzatia de libertate pe care ne-o ofera marea si plaja . Pentru ca putem sa ne plimbam in bataia brizei pe mal sa culegem scoici si pietre cu forme ciudate. Pentru clestele de crab pe care l-am gasit printre scoici. Pentru ca ne taiem in scoici. Pentru ca doar aici renuntam la tv, calculator, stiri, politica, (dispar de la sine, uitam ca exista) in favoarea muzicii valurilor … Pentru ca nimeni nu se uita ciudat daca avem chef sa intram in mare imbracati in rochii lungi… Pentru ca putem sa stam 2 ore in apa sau putem intra in mare din sfert in sfert de ora, la orice ora din zi si din noapte. Pentru ca putem sta in apa pana la buric sa privim bancurile de pesti sau meduzele fosforescente cum inoata pe langa noi. Pentru noptile in care stam treji ca sa vedem rasaritul. Iubesc marea pentru aerul sarat,pentru valurile puternice pe care am invatat sa le “sparg”,pentru soarele care m-a bronzat,pentru nisipul care s-a lipit pe tot corpul meu uns cu ulei,pentru vantul care m-a racorit atunci cand am simtit ca ma sufoc...
    .....Nisipurile de Aur din Bulgaria , mi-au lasat un gust cam sarat ! Nu cred ca voi uita prea curand basii din difuzoare, miile de nemti fericiti tipand, urland si sufland in vuvuzele, tarabele cu de toate pentru toti ........... si totusi frumoasa mare nu are nici o vina ...asadar, ma intorc la tine iar si iar mare albastra !

    RăspundețiȘtergere