duminică, 20 iulie 2014

Sfantul Ilie, simbolul intransigentei

     Viata Sf. Ilie nu inceteaza sa ma infioare si sa-mi arate micimea credintei mele.
     Sfantul sta sub semnul focului - focul care mistuie si Focul Sacru. Prunc fiind, fapturi albe l-au invelit in scutece de foc si l-au hranit cu foc - sub ochii uimiti ai tatalui sau. Focul credintei in unicul Dumnezeu (de altfel, numele sau ebraic se traduce "al carui Dumnezeu este Iahve") l-a determinat sa fie neclintit in lupta cu regii Ahab si Izabela si cu zeii sangerosi la care se inchinau acestia. Desi poporul suferea cumplit - Sfantul Ilie ramane intransigent in hotararea sa: nu deschide cerurile, lasand pamantul prada focului...
     Ahab si Izabela formau un cuplu straniu: regele evreu era coplesit de personalitatea frumoasei feniciene, femeie de o cruzime cumplita - care, se zice, isi sacrificase copilul pentru a obtine protectia zeilor ei.
     Dupa ani cumpliti de seceta, suferinta si generozitatea unei vaduve il determina pe sfant sa se confrunte cu prorocii mincinosi, 850 la numar. Infruntarea are loc pe Muntele Carmel, iar biruinta vine tot prin foc. Strigatele celor 850 de proroci cruzi si falsi nu au niciun rezultat. Rugaciunea profetului determina miracolul pogorarii focului din cer si mistuirea jertfei aduse de sfantul Ilie. Urmeaza un episod sangeros: omorarea prorocilor falsi - intamplare ce releva urmatoarea invatatura: monstrii din noi trebuie ucisi fara mila.

IMAGINI DE PE MUNTELE CARMEL CU STATUIA
SFANTULUI ILIE BIRUITORUL








     Plecarea sfantului sta tot sub semnul focului: un car de foc il ridica la cer, plecand la Dumnezeu si cu trupul si cu sufletul. Ca si Fecioara Maria.
     In timpul secetei - sfantul s-a rugat intr-o pestera de pe raul Kerrith - unde astazi este manastirea Hozeva, in care se afla moastele sfantului roman - Ioan Iacob Hozevitul.

IMAGINI DIN PUSTIUL HOZEVEI





     Sub manastirea Carmelita Stella Maris din orasul Haifa se gaseste o alta pestera - loc minunat ce l-a adapostit pe Sfant.

IMAGINI CU STELLA MARIS SI ORASUL HAIFA






































     Sfantul Ilie si sfantul Ioan Botezatorul sunt singurele figuri din Vechiul Testament cinstite de catre crestini.
     Rugaciunile sfantului Ilie au fost sustinute si de cele alea unor evrei credinciosi care nu si-au abandonat credinta in Dumnezeul cel adevarat. Se stie ca intotdeauna vor exista pe pamant 7000 de credinciosi adevarati pentru care Dumnezeu ne va ierta si pe ceilalti, putin - credinciosii.
     Figura sfantului Ilie apare si intr-un roman cunoscut al lui Coelho - "Al cincilea munte".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu