marți, 19 august 2014

Vino din Liban, mireasa


     Unii dintre noi se intreaba care e rostul frumoasei cantari "Vino din Liban/Livan, mireasa" cu care tanara este intampinata la intrarea in biserica, inainte de cununie.
     Versurile sunt un fragment din "Cantarea cantarilor" - poem erotic scris de marele Solomon cu multi ani inaintea erei noastre. Se intelege de aici ca iubirea este cea mai importanta traire pamanteana - "iubirea care misca sori si stele" - din cele mai vechi timpuri. Scrierea este parte a "Vechiului testament" si a fost interpretata de-a lungul timpului in felurite chipuri: cantec de iubire (in cultura ebraica nu aveai voie sa il citesti pana la 30 de ani), poem parabola, scriere mistica.
     In primul rand, cantarea evoca gloria iubirii maritale, considerata calea de mijloc, cea mai buna, intre ascetism si depravare. Este un dialog intre mire si mireasa - plin de aluzii erotice - o carte singulara in literatura ebraica veche, inca surprinzatoare pentru unele minti inguste de azi.
     La nunta se canta - din pacate numai uneori - un fragment in care mireasa este chemata din Liban - Libanul fiind in viziunea lui Solomon un tinut barbar, venirea miresei din Liban inseamnand  purificarea prin iubire/casatorie, parasirea raului, josniciei prin mariaj.
     Si fiindca tot am vorbit de Liban - am pregatit o delicioasa salata libaneza - FATOOSH - care seamana perfect cu o salata romaneasca "cu de toate". Asta pentru a demonstra inca odata - ce mica-i lumea.
    Pentru Fatoosh avem nevoie de pita, patrunjel, menta, ceapa, castraveti, ridichii, rosii. Sosul se prepara din otet de mere, ulei, sare, zeama de lamaie.
    Cele care ati venit deja (demult) din Liban - preparati un Fatoosh pentru a va reaminti de vremurile de alta data!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu