marți, 5 august 2014

Schimbarea la fata de pe muntele Tabor

     Tanarul iconar isi incepe cariera cu "Schimbarea la fata" sau "Obrejenia" - obligatoriu! Aceasta icoana releva imaginea Domnului Iisus intr-o mandorla (nimb care invaluie tot corpul) avand alaturi pe Ilie si Moise, in timp ce ucenicii sunt cu fetele la pamant.
     Prezenta celor doi proroci din Vechiul Testament este interpretata in mai multe feluri:
     -la Iisus se poate ajunge si daca esti casatorit (Moise) si necasatorit (Ilie)
     -Iisus nu este o reincarnare a vechilor profeti (cum ziceau unii contemporani), ci fiinta distincta
     -acum prorocii vechiului testament vad fata lui Dumnezeu, intrupat in Domnul Iisus.
     Schimbarea fetei lui Iisus - "stralucea ca soarele" - releva firea divina, celesta, iar prin faptul ca "vesmintele ca zapada" nu sunt topite se dovedeste ca Dumnezeu s-a intrupat, este om si sufera precum un om.
     Fiind un praznic luminos - Dumnezeu insusi auzindu-se spunand "Acesta este Fiul Meu preaiubit" - chiar daca e post, se face dezlegare la peste. Se spune ca aceasta sarbatoare este atat de puternica incat daca te rogi sa scapi de o patima - implorarea iti va fi ascultata.
     Schimbarea la fata s-a petrecut pe Muntele Tabor aflat la 9 km de Nazaret. Aici se gaseste o suberba biserica ortodoxa in care se roaga si maicute romance. Pelerini sunt primiti cu smochine, cafea cu cardamom, masline si cu o inima luminoasa... Atmosfera este cu adevarat divina si simti cum stralucirea dumnezeiasca iti pogoara in suflet.

















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu