sâmbătă, 25 iulie 2015

Necunoscuta de la Agapia

     Starnita de curiozitate, am intrat timida pe usa "Muzeului vivant"... Era tarziu, asa ca nu ma asteptam la o primire atat de calduroasa (de obicei ti se spune rece "e inchis!"), dar se vede ca unii nu tin cont de orare, de oboseala, de plictiseala. Dintre acesti "unii" face parte si necunoscuta de la Agapia. O maica.
     Fiind intuneric si muzeul luminat doar de niste lampi pentru a reda atmosfera de odinioara - am perceput-o pe ghida noastra ca pe o femeie tanara. Vesela. Chiar jucausa. In realitate, era o maica in varsta. Vocea si spiritul - foarte tinere.
     Muzeul vivant - o casa veche, renovata, care reflecta stilul de viata al unei calugarite de alta data: obiecte vechi, fotografii ingalbenite, icoane ridate, miros de plante puse la uscat. Aici vizitatorii vad un razboi de tesut functional, un atelier de olarie in care se fac zilnic obiecte din lut, o brutarie, stupi, flori... Totul traieste si este prezentat cu dragoste de maica necunoscuta de la Agapia...
     Minunile de la Agapia nu se sfarsesc aici.
     Icoanele fabuloase ale tanarului Grigorescu - avea doar 20 de ani cand a inceput sa picteze biserica...
     Fantana cu apa de leac si cea mai frumoasa icoana a Maicii Domnului...
     Si Agapia veche - cocotata pe niste rapi navalnice, batrana vatra aminteste de cuviosul Agapie Sihastrul - cel care a pustnicit aici. De-a lungul anilor, in jurul lui s-au strans o multime de ucenici cu care a smuls padurii un colt pe care l-au transformat in "livada parintilor" - o bucatica de rai intre cer si pamant.

Minunata icoana de la fantana Agapia.



Muzeul Vivant





Casa veche avand perdea cu heruvimi



Agapia Veche




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu