joi, 5 martie 2015

Rumi - Mawlana "invatatorul nostru"


     Cel mai bine vandut poet din SUA este Rumi, un persan nascut in 1207 si care si-a petrecut cei mai multi ani din viata in Konya - Turcia.
     Initial - Rumi a fost un mare cleric traditionalist, mare invatat, predicator in moschee, invatator a numerosi discipoli. La 37 de ani, viata lui ordonata, indestulata, armonioasa a fost ravasita pana in temelii de aparitia unui dervis ratacitor, unui sufit - Shams din Tabriz.
     Shams a daramat toata stiinta lui Rumi, i-a zdruncinat credinta si i-a recladit-o. L-a transformat intr-un sufit si intr-un poet.
     Sufistii sunt elita spirituala a Orientului (daca vreti - opusul talibanilor), sunt rafinati, subtili si - ca Iisus - adeptii Iubirii. Intr-o epoca in care crestinii se luptau cu crestinii, crestinii se luptau cu musulmanii si musulmanii se luptau cu musulmanii (oare de ce imi suna atat de cunoscut?), sufistii sustin ca legea universala e Iubirea, ca toti oamenii sunt oglinzile lui Dumnezeu, iar caile de cautare ale Divinitatii sunt la fel de multe, cate suflete exista. Asadar, nu exista o singura cale buna (crestinism/islamism), fiecare are drumul lui. In plus, ei cred ca Dumnezeu nu e afara, ci in tine insuti, ca sufit e cel ce este multumit de tot ceea ce face Dumnezeu pentru ca Dumnezeu sa fie multumit de ceea ce face el.
     Alaturi de Shams - Rumi si-a gasit sufletul pereche si a inceput sa-si doreasca sa afle cine este cu adevarat Rumi. A renuntat la prieteni, faima, discipoli si s-a reinventat, devenind un mare poet si cel mai cunoscut sufit.
     In poeziile sale, el ne indeamna sa vorbim prin inimile noastre, fara sa ne folosim de ochi, buze, urechi, sa radem precum rad trandafirii. Ne spune ca toti suntem la fel si ar fi bine sa ne vorbim cu inimile. Ne spune sa oprim galagia, astfel vom auzi vocea Lui, si sa nu ne intristam: tot ceea ce pierdem se va intoarce sub o alta forma.
     Si Rumi l-a pierdut pe Shams (ucis de oameni ingusti si rai), dar Shams s-a intors sub forma de ganduri, transformate in versuri.

"Stii cine esti?
Esti un manuscris al unei scrisori divine,
Esti oglinda care reflecta o fata zeiasca.
Acest univers nu este in afara ta.
Priveste in tine
tot ceea ce vrei sa fii
esti."

     Rumi a practicat si "sama", ritualul dervisilor rotitori. Dansul, muzica, poezia ii aduc pe sufiti in starea de gratie - mai aproape de Dumnezeu - ii ajuta sa faca un pelerinaj spre profunzimea sufletului, acolo unde se afla divinitatea. Sufitii nu pun accent pe manifestarile religioase externe, n-au nicio biserica, il descopera pe Dumnezeu in interior.
     "Cu mult dincolo de ideile de bine sau de rau exista un camp. Te voi astepta acolo." - Rumi

Un comentariu: