sâmbătă, 28 februarie 2015

Povestea readuce magia


     Nu voi obosi spunand povesti care sa reinvie traditia, iar una dintre cele mai frumoase e cea a martisorului...
     Martisoarele au strabatut veacurile - se purtau inainte de Hristos - se poarta si in secolul XXI. Doar prin aceasta longevitate si tot constituie un miracol.
     La daci - Anul Nou pica de 1 Martie si se purta firul alb-ros' ca simbol al vietii care invinge moartea iernii, ca un talisman.
     Unii spun ca rosul e pasiunea feminina, iar albul, intelepciunea masculina; altii - ca firul impletit e chiar ADN-ul magic - funia vietii.
     Femeile poarta martisor sa nu se ofileasca repede, copiii (carora li se daruia martisorul inainte de rasaritul soarelui), ca sa fie sanatosi si voiosi. De snurul fabulos se agata un ban de aur sau argint, un simbol al norocului, o floare, o initiala, un diamant (!). Sunt si martisoare dulci, feng-shui, iconite - imaginatia omului e nespus de bogata. Initial (acum 8000 de ani), martisorul era o pietricica neteda de rau, vopsita in alb si rosu. Azi, martisorul poate fi si o carte, un parfum, o bijuterie... In orice caz, ceva ce exprima dragostea, respectul, admiratia. Odinioara, martisorul te apara de deochi, de boala. Azi - e mai mult amuzament. Oricum, povestea e fabuloasa: unu lucru atat de mic traverseaza mileniile si ne bucura sufletul.
     Asadar - in aceasta primavara sa provocati bucurie, emotie, surpriza... ca un martisor.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu