joi, 20 noiembrie 2014

Intrarea in biserica a Maicii Domnului



     Iata ca am ajuns si in preajma primei sarbatori a postului Craciunului - Intrarea in Biserica a Maicii Domnului - 21 noiembrie - cunoscuta si sub numele de Vovidenia (cea care se face vazuta).
     Este o zi dedicata fetitei Maria - Miriam, inchinata aducerii ei la Templu de catre Sfintii Parinti ,Ioachim si Ana, la varsta de 3 ani.
     Ma gandesc cu uimire ce mare credinta aveau odata oamenii: au promis copilul bisericii si la varsta dragalaseniei absolute, l-au adus la Templu. Desigur, rasul copilaresc, chipul scump, imbratisarile fetitei le-au lipsit enorm, dar promisiunea nu a fost incalcata.
     La Templul din Ierusalim exista o scoala de fete. Intre 3 si 15 ani, ele erau educate in spiritul credintei ebraice, dar aveau si destule activitati gospodaresti.
     Se spune ca in noaptea de Vovidenie, ca si in cea de Craciun, se deschid cerurile si rugaciunile ajung repede si lin la Dumnezeu. Neaparat, o candela trebuie sa arda in casa oricarui crestin. Unii oameni pun langa candela un vas cu apa curata. Dimineata - apa se bea ca remediu universal. Tot in aceasta noapte, copii pun crengute de mar in apa amestecata cu agheasma - iar acestea vor inflori pana la Craciun si se vor transforma in sorcove de Anul Nou. Probabil de aceea, in colindele traditionale, sunt ades pomenite florile de mar.
     Sa ne bucuram alaturi de copila ce intra cu daruire si dragalasenie in Templu, de unde va iesi peste 12 ani ca Maica a noastra, a tuturor...

P.S.: Fiind o mare sarbatoare - bineinteles e dezlegare la peste.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu