luni, 3 noiembrie 2014

Feminism/feminitate


     Desi Napoleon recunostea valoarea femeii: "mana care impinge leaganul conduce lumea", abia in 1944 romancele obtin dreptul de a vota si de a fi alese.
     La noi - nu au fost niciodata serioase miscari feministe - ca in Anglia - miscarea sufragetelor. La noi, o femeie emancipata, care a avut curajul sa se plimbe cu bicicleta pe Calea Victoriei - Maria Mihaescu - a intrat in istorie ca... Mita Biciclista... de unde se vede ce forta mare e batjocura: descurajeaza maxim.
     Feminismul - doctrina teoretica si de actiune care revendica lupta impotriva inegalitatii de gen, promovand afirmarea femeii in societate - si-a aratat chipul in timpul Revolutiei Franceze (1789 - 1799), urmeaza sacrificiul sufragetelor care prin gesturi extreme au luptat in Anglia pentru emanciparea femeilor. Si - culmea! chiar femeile le trimiteau "la cratita". Insa, cel care intredeschide usa emanciparii femeilor este Razboiul. In spatele frontului, femeile sunt acceptate (initial, in lipsa de altceva) ca mana de lucru. Usor - arata ca sunt in stare, se impun, si dupa razboi nimeni nu mai are curajul sa le arate cratita. De ce e nevoie de un cataclism pentru a se schimba ceva?
     Feminismul se impune si prin intermediul cartii Simonei de Beauvoir (printre altele, iubita si confidenta lui Paul Sartre. Desi nu chiar pana la moarte.) - "Al doilea sex".



     Feminismul nu este feminitate. Se completeaza, dar nu se suprapun.
     Feminismul urla, feminitatea surade.
     Feminismul se leaga de garduri cu lanturi, feminitatea mangaie.
     Azi - feminismul face pasi rapizi catre competitia intre sexe, feminitatea este pentru complementaritate.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu