duminică, 30 martie 2014

"Crede si nu cerceta"- "Cautati si veti afla"

     Oare care din cele doua sintagme antagonice este preluata din Biblie?
    Desigur a doua. Dumnezeu care e Intelepciunea si Iubirea, care ne-a daruit liberul arbitru ne-ar putea vreodata transmite o asemenea ineptie: "Crede si nu cerceta"? Nicidecum! Adevaratul crestin trebuie sa fie un spirit activ, viu, vesnic cercetand, vesnic observand, cu mintea si inima deschise.
     In plus in "Noul Testament" - evanghelia dupa Matei (7,7-8) suntem indemnati "Cereti si vi se va da, cautati si veti afla, bateti si vi se va deschide, ca oricine cere ia, cel care cauta afla, si celui ce bate i se va deschide (7,7-8)".
     "Crede si nu cerceta" este o sintagma ce-i apartine unui filozof anticrestin din secolul al II-lea, Iulius Celsius. Scrierile lui s-au pierdut, dar unele expresii au ramas in opera lui ORIGEN (185 - 254), teolog crestin - opera intitulata "Contra Celsius". "Crede si nu cerceta" se potriveste foarte bine omului modern atat de delasator, de lenes, de neimplicat, omului modern care nu mai citeste opera, ci rezumatul, care nu se preocupa nici macar sa cerceteze etichetele de pe alimente, crede in reclame.
     Azi, poporul lui Dumnezeu piere din lipsa de cunoastere, piere ca nu mai cerceteaza toate lucrurile, pastrand ceea ce e bun, ci crede si nu cerceteaza (paradoxal avand impresia ca acesta este un indemn biblic).

Un comentariu:

  1. Citind cele scrise de tine m-am dus cu gandul la cuvintele unui Sfant Parinte : „Când îţi aminteşti de Dumnezeu, roagă-te, ca atunci când tu uiţi de Dumnezeu să-şi amintească Dumnezeu de tine!“.
    ....Da eu nu prea iubesc modernismul , tu stii pre bine, nu ma regasesc in nimic in ziua de azi ...... iubesc crinolina, manecile bufante in stil victorian, romantismul si pudoarea unor vremuri demult apuse ....!

    RăspundețiȘtergere