joi, 18 decembrie 2014

Steaua sus rasare

     In copilarie, mama scotea din tainitele oricarei mame - o caseta cu frumoasele colinde ale corului Madrigal. O avea de la un unchi al ei si o tinea ca pe un lucru de mare pret... Se gandea, probabil, sa auzim ceva cu adevarat minunat, total diferit de "foaie verde portocala/noi suntem copii de scoala". Asa ca am crescut cu aceste colinde, si azi - tot cele cantate de Madrigal mi se par mai frumoase.



     Datorita acestora, am auzit de magi, de stea...
     De curand, m-au amuzat niste "intelepti" (altii decat cei trei crai/magi), care s-au apucat sa studieze temeinic "povestea cu steaua". Ce e steaua, de unde vine? Si au inteles ei ca e o cometa/nova/nava extraterestra/meteorit... Cand de fapt, Sf. Ioan Gura de Aur a spus raspicat: "N-a fost stea, ci o putere nevazuta care a luat chip de stea".
     Daca cei trei magi (Melchior, Gaspar si Baltazar) ar fi studiat atat - cred ca ar fi ratat Nasterea Sfanta...
     Probabil steaua nu era evidenta unui ochi neinitiat - de exemplu, ea nu a fost vazuta de catre cruntul Irod. Probabil, steaua se arata atunci, ca si azi, celor care o cautau, o sperau, o presimteau, o iubeau, o adorau... Pentru ceilalti, pe cer, erau/sunt doar comete/nove/meteoriti...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu