miercuri, 17 decembrie 2014

O, brad frumos!


     Farmecul sarbatorii de Craciun e dat si de bradul impodobit cu mii de luminite, globulete, bomboane, clopotei, beteala...
     Toti avem amintiri minunate legate de impodobirea bradului... noi - mici, noi - tineri si alaturi de noi - mereu - parintii (mai ales tata, in cazul nostru).


     Se spune ca primul care a ornat bradul cu lumanarele a fost Martin Luther - dorind sa le arate copiilor sai cum se vedeau stelele printre brazi intr-o noapte de iarna.
     Si... sa-i dam Cezarului ce-i al Cezarului: culturii germane ii datoram traditia bradului de Craciun.


     Frumusetea momentului s-a raspandit si cu ajutorul reginei Victoria, careia sotul ei, printul Albert - neamt de felul lui - i-a daruit un brad de Craciun. In 1846, ei au pozat pentru Illustrated London News - dansand fericiti la Palatul Windsor, in jurul bradului. Imaginea i-a fermecat pe englezi, care au preluat rapid obiceiul "bradului frumos".





     La noi, desi brazi se gaseau mereu de Craciun in casele sasilor, primul pom recunoscut este cel din 1866, impodobit de catre Carol I la Palatul Domnesc, de pe Calea Victoriei.


     Astazi - luminile bradutului sclipesc la orice fereastra de crestin: cat de bogat sau cat de sarac, roman, neamt, francez, ungur...
     E minunat ca inimile tuturor tresalta, se emotioneaza, rad in jurul bradului de Craciun.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu