miercuri, 3 septembrie 2014

Cetatea taraneasca Prejmer

     Pe vremea cand turcii nu se ocupau de turism si nu faceau filme de succes - atacau frecvent localitatea Prejmer aflata la 15 kilometri de Brasov. Asta i-a determinat pe localnicii sasi sa fortifice biserica, sa construiasca cea mai puternica cetate taraneasca capabila sa reziste chiar 6 luni unui atac. Cetatea si-a dovedit robustetea in cele 50 de atacuri ale turcilor veniti prin Pasul Buzau.
     Azi suntem la sfarsitul povestii. Din fericire, povestea s-a terminat cu bine: cetatea este muzeu, atacurile s-au domolit demult, asaltul se da doar de catre turistii curiosi.
     In cetate patrunzi printr-un tunel (romantic acum). E soare, liniste - doar copiii ce descopera trecutul se aud veseli. Cetatea pare un urias stup, camarile satenilor te indeamna la explorare, descoperi unelte vechi, o scoala cu parfum medieval, o biserica ridicata inca din 1218 de catre Cavalerii Teutoni, un tunel circular de aparare...
     In trecut - refugiu pentru populatia atacata de turci, azi - refugiu pentru iubitorii stilului gotic burgund, pentru iubitorii unei zile petrecute alaturi de familie sub lumina calda a vacantei.










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu