miercuri, 23 aprilie 2014

Unde fugim de acasa? (II)

     Din adancul Pesterii Bolii iesim la lumina, flori, poieni inmiresmate... Mergem la Culele de la Maldarasti, la 3-4 kilometri de Horezu (jud. Valcea).
     Cuvantul "cula" provine din turcescul "kula", ce insemna "turn de aparare", aceste cladiri fiind case boieresti fortificate... Cu greu ne mai imaginam acum ,ca, odinioara, in locul muscatelor erau flinte, iar armonia zilei de primavara era distrusa de teroare, lacomie, furie si incrancenare... Azi - totul e atat de bland, de cald, incat ne ducem cu gandul la povesti de iubire, la pasiuni intre domnite si cavaleri navalnici. De fapt, orice loc a fost candva martorul unei povesti de dragoste: Tudor Maldar - pe la 1500 si ceva - cazut prizonier la tatari, o cucereste pe fata hanului, fuge cu ea si se stabilesc la Cula ridicata de tatal sau. Dupa 1830, pitacul Greceanu se casatoreste cu o fata Maldar si da numele sau Culei - "Cula Greceanu".
     Cealalta este cunoscuta sub numele de "Cula Duca", deoarece a fost proprietatea omului politic I. G. Duca. In fata ei se afla casa de vacanta a prim-ministrului care a fost asasinat pe 29 decembrie, 1933, in gara Sinaia, de catre legionari. Casuta e departe de aceste evenimente crancene, ea releva o viata de o simplitate rafinata, de o intimitate dulce.










     Ultima proprietara a Culei Greceanu a fost o mare doamna a neamului nostru - pictorita si scriitoarea Olga Greceanu. Ea s-a nascut (deloc intamplator) la manastirea Namaiesti (langa Campulung), unde parintii se adapostisera de vipia capitalei. A facut studii de pictura in strainatate, s-a casatorit cu nobilul si bogatul Greceanu, a fost in suita reginei Maria, s-a bucurat de succes cu frescele sale - pana cand totul s-a prabusit sub tavalugul comunist. Acestia i-au confiscat averea (inclusiv cula, unde se afla cateva picturi murale ale ei), dar mai ales, i-au luat dreptul la semnatura si expunere si i-au acoperit operele cu var.
     Dar ce femeie se pleaca in fata asupririi, prostiei, terorii si absurditatii? Olga Greceanu merge inainte spunand: "Ca sa fii cu adevarat nefericit, trebuie sa-ti dai singur consintamantul." Asadar, nu va fi nefericita - restaureaza icoane alaturi de duhovnicul ei, Sofian Boghiu, scrie carti, calatoreste in Tara Sfanta. Este singura femeie acceptata in grupul ortodox crestin "Rugul Aprins", singura femeie care a primit ingaduinta a doi patriarhi de a predica de la amvon. In plus, sustine calitatea femeii de a fi inspiratoarea barbatului, blandul suras care determina creatia: "Femeia nu a fost niciodata Dante, pentru ca a preferat sa ramana Beatrice".
     Intr-o carte a sa, "Sa ne rugam...", sustine ca nu trebuie sa primesti niciodata nimic in viata fara sa intelegi. De exemplu, de ce policandrul spre care ne ridicam ochii in focul rugaciunii trebuie sa aiba obligatoriu 12 brate? Deoarece simbolizeaza numarul apostolilor lui Iisus prin care vine catre noi Lumina. De asemenea, da exemple din Sf. Liturghie, unde cel mai mic gest semnifica Adevarul:
     -altarul este Golgota
     -Sf. Masa  - mormantul Domnului
     -aparitia preotului cu Sfintele Daruri - intrarea lui Iisus in Ierusalim
     -inchiderea usilor altarului - trecerea Domnului din lumea materiala in cea spirituala
     -Domnul Savaot - Domnul cetelor ingeresti
     -"Tatal nostru" - singura rugaciune data de Domnul Iisus
     -"Ajutorul meu de la Domnul, Cel ce a facut cerul si pamantul" - releva legatura omului cu Dumnezeu, de la care asteptam si primim ajutor.


Un comentariu:

  1. Foarte interesanta povestea culelor ( sper sa ajung si eu acolo ) ...iar cantecul Paulei este divin, iubesc vocea Paulei, dar si versurile !

    RăspundețiȘtergere