joi, 10 septembrie 2015

Despre prietenie, devotament si cautarea unei cai de a fi din nou bun

     Am avut bucuria de a citi si "Vanatorii de zmeie" - cartea de debut (2003) a lui Khaled Hosseini. O poveste despre prietenie, devotament, remuscari si, mai ales, despre hotararea de a gasi o cale "sa fii din nou bun".
     Mesajul e optimist: da! exista momente cand esti rau, las, invidios, mincinos, dar, totdeauna, "mai exista o cale sa fii din nou bun".
     Eroul (si povestitorul) - Amir - e coplesit de greseli de odinioara: "E gresit ce se spune despre trecut - ca poti sa-l ingropi. Pentru ca trecutul isi face drum spre lumina cu ghearele". E istet, talentat, bogat, muncitor - daruri cu care s-a nascut, insa bunataea, prietenia si devotamentul sunt alegeri. Uneori, alegerile par atat de grele - mai ales cand pandeste dorinta de a fi iubit. Iubit de cel mai bun si puternic tata.
     Personajul meu preferat este prietenul eroului, Hassan. Un copil (apoi un adult) care-si gaseste puterea in devotament si iubire, care se supune prieteniei fara s-o judece si care iubeste mai ales cand celalalt e vinovat.
     Ca un semn de impacare, pe cer pluteste senin un zmeu... "Vanatorii de zmeie" - Khaled Hosseini.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu