joi, 29 mai 2014

Inelul

     Ce mi-am dorit cel mai mult in copilarie?
     Inelul Arabelei!
     Imi imaginam cum as scapa de tampitele lectii (de ce oare nu-i inteleg azi pe copii), de spalatul vaselor, de zilele ploioase... Doamne! Si ce munte de inghetata as fi mancat! Ce rochite! Ce pantofiori! Si cum i-as fi transformat pe toti netotii in plante!
     Cine n-a visat atunci sa aiba inelul Arabelei???
     Tarziu, am aflat ca pe pamant ar fi existat un astfel de inel - al regelui evreu Solomon, fiul lui David. El l-ar fi primit chiar de la inger, cu ajutorul lui stapanind toate fortele, reusind sa construiasca rapid templul din Ierusalim.
     In Antichitate si Evul Mediu - inelul nu avea rol decorativ, ca azi. Era un simbol sacru, cercul magic - fara inceput si fara sfarsit. Inelul era purtat de regi ca semn al legaturii cu divinitatea - asadar avea dubla valoare: supunere in fata lui Dumnezeu si putere in fata oamenilor. Rob si domn in acelasi timp. Dubla semnificatie o pastreaza azi inelele de logodna - ele se schimba pentru a sugera ca sotii sunt si domni, si robi.
     Obiceiul de a purta inelul de logodna pe inelarul mainii stangi vine de la egiptenii ce credeau  ca pe al patrulea deget se afla vena iubirii, ce duce direct la inima - asadar puterea inelului era coplesitoare. In plus, el trebuia sa se potriveasca perfect - cel prea strans semnifica gelozia, cel larg, indiferenta.
     Cea mai frumoasa istorie despre inel este legata de Sf. Ecaterina. Incantatoarea tanara era fiica guvernatorului Alexandriei egiptene. Pe langa farmecul deosebit, fata fusese daruita cu multa intelepciune, generozitate, delicatete, intuitie, noblete... Tatal ar fi vrut s-o casatoreasca, dar Ecaterina refuza. Asaltata de propuneri, ea a promis ca se va casatori doar cu cineva care o va intrece in daruri. Mama ei, crestina, a trimis-o la un preot batran care i-a spus ca un asemenea tanar exista. Sa se roage, ca il va gasi. Rugaciunea fierbinte i-a adus un vis cu Maica Domnului si pruncul. Fetei nu i s-a ingaduit sa vada chipul copilului sfant - desi simtea un dor sfasietor. Preotul a sfatuit-o sa se boteze. Dupa ce a devenit crestina, a visat ca primeste un inel de la Mirele Ceresc. Trezindu-se - inelul era pe deget.
     Ecaterina a murit, ca orice martir, in chinuri de neimaginat. Moastele sale se afla la Manastirea Sinai din Egipt. Credinciosii care se inchina la mana ei sfanta - pe care straluceste si acum ACEL INEL - primesc un inelus protector.
     Sf. Ecaterina este sarbatorita la 25 noiembrie - inelul ei este mai puternic decat oricare altul - simbolizeaza iubirea eterna dintre Iisus si noi.





Un comentariu:

  1. Port si eu inelul Sfintei Ecaterina, nu m-am despartit de el din momentul in care l-am primit ! O iubesc nespus pe aceasta Sfanta frumoasa, desteapta, inteleapta .... daca as fi avut o fetita s-ar fi chemat Ecatherina !

    RăspundețiȘtergere