luni, 26 mai 2014

Un prieten - Sf. Ioan Rusul


     Citind candva despre viata si minunile Sf. Ioan Rusul - cel mai mult mi-a placut intamplarea unui batran simpatic, ce-l considera pe Sfant - prietenul sau: "De ani buni suntem prieteni! Si cum sa nu fie asa, daca imi implineste imediat ceea ce ii cer?"
     Mare a fost tulburarea omului, cand intr-o zi, ducandu-se la o bacanie sa ia niste vin, aude un glas ce parca venea de nicaieri:
     -Asa sunt uitati prietenii?
     In magazin, vanzatorul asculta o slujba. Intreband despre ce e vorba, batranul a fost lamurit:
     -Se transmite Sfanta Liturghie la radio. Azi e sarbatoarea Sf. Ioan Rusul!
     Omul tocmai isi da seama ca a uitat de ziua marelui prieten - si apoi:
     -Putin lucru este sa-ti spuna un Sfant ca l-ai uitat?
     Ma emotioneaza profund aceasta legatura dintre oameni si Sfintii iubiti. Trebuie sa fii atat de curat si de credincios ca sa te apropii de divinitate cu simplitate, cu prietenie, cu o asa caldura...
     Sfantul Ioan Rusul s-a nascut prin 1690 in Rusia. In timpul Tarului Petru cel Mare, a participat, ca soldat, la razboiul ruso-turc. Ajungand prizonier, este luat rob in casa unui nobil turc. Suflet cinstit, fara ascunzisuri, capabil sa-si iubeasca neconditionat semenii, sfantul se ghideaza dupa vorbele Domnului Iisus "Dati Cezarului ce este al Cezarului, si lui Dumnezeu ce este al lui Dumnezeu". Simtind aripa bunatatii robului lor - stapanii turci il respecta profund. In plus, o intamplare ii pune pe ganduri - in timp ce stapanul era plecat la Mekka, doamna casei isi ospateaza cunoscutii, rugandu-se ca sotul sa se intoarca cu bine. In timpul mesei, ea spune cu o tristete profunda ca i-ar placea sa guste si sotul din bucate. Sfantul - care slujea la masa - ii cere femeii o farfurie sa o trimita peste mari si tari... stapanului. Toti cred ca vorbeste simbolic: sigur o va da unor saraci (cum stiau ca face cu propria mancare), sa o manance in cinstea celui plecat.
     Dupa luni bune, pelerinul se intoarce de la Mekka avand in bagaje o farfurie de acasa - ajunsa prin minune in camera sa - plina cu bucate aburinde...
     Toti inteleg ca tanarul e un om special, tare iubit de Dumnezeu.
     Sfantul moare in floarea varstei - se vede si din icoane - la 27 mai, 1730.
     Sfintele sale moaste vor fi luate din Turcia de catre greci, in 1924 cand se retrag in patria mama.
     Azi, ele se afla intr-o biserica de pe insula Evvia din Marea Egee.
     Dar - pentru ca Sf. Ioan Rusul ne este prieten adevarat - de ziua lui putem merge la paraclisul Manastirii Corbii de Piatra, unde se afla o particica din sfintele sale moaste.
     Rugaciunile Sfantului sa ne fie de folos!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu