marți, 5 mai 2015

Dumnezeu nu iubeste controlul

     O piatra slefuita de rau...
     Neteda, lucioasa...
     Piatra de rau a atins perfectiunea, lasand totul sa curga: nisipul, apa, umbrele, timpul.
     Asadar "lasand lucrurile sa fie, totul va curge lin. Asa cum trebuie." - Lao Tzu
     Si totusi, cati dintr noi avem intelepciunea pietrei de rau? Cati dintre noi nu aduc ofrande zeului numit CONTROL?
     De obicei ne indreptam dorinta de a controla in doua directii: a-i controla pe ceilalti si a controla evenimentele.
     In primul caz, impatimitul de control tine socoteala la ce faci, cum faci, critica, sansajeaza emotional, nu permite, interzice. Amuzant e ca dorinta de a detine controlul te pune in situatii hilare, ca aceea in care mirele/mireasa e sfatuit/a sa calce in biserica piciorul partenerului pentru a prelua controlul in familie - cand - de fapt, iubirea si respectul ar trebui sa primeze, nu dorinta de a fi, cu orice chip, seful. Numai cei slabi, vulnerabili isi doresc sa controleze, sa manipuleze. Cei puternici sunt mai presus de asa ceva. Cel care isi doreste controlul pare a avea o idee clara despre cum ar trebui alti oameni sa-si traiasca vietile, dar habar n-are cum sa fie fericit in propria viata.
     In al doilea caz, lucrurile sunt si mai greu de controlat... Ideea e ca evenimentele vin cum vor ele, dar e bine sa le traiesti cum vrei tu.
     N-as fi vrut sa ma trezesc intr-o duminica dimineata la 4:30 in bubuiturile politiei care anuntase deja pompierii ca-mi ardea cosul casei. Normal ca nu. Dar eram deja in toiul intamplarilor. Atunci - dupa sfatul intelept al nepotelului meu, am trait-o ca pe o aventura senzationala - "o petrecere cu pompieri".
     N-as fi vrut sa fim intr-un urias- aglomerat -nebun oras strain si sa alergam pe stradute sufocante in cautarea unui hotel, insotit de un natarau zen care la orice intrebare raspundea invariabil "No problem" (desi era infundat in probleme pana in gat).
     Ce trebuie inteles?
     In primul rand, ca sunt o multime de chestii pe care nu le poti controla, dar traieste-le cum vrei tu, nu te lasa trait de ele. Fii ager si prezent in viata ta. Si bucuros. In al doilea rand, fii in contact cu Dumnezeu si cere-I sa vegheze El asupra ta, asupra familiei tale, asupra casei si asupra drumurilor tale. Asadar, nu te incrancena. Nu permite lucrurilor pe care nu le poti controla sa te faca nefericit.
     De altfel, "ceea ce traiesti nu este ceea ce ti se intampla; este ceea ce faci cu ceea ce ti se intampla". (Aldous Huxley). Da, s-a intamplat sa ia foc cosul casei... Da, s-a intamplat sa ma aflu intr-un loc fascinant de haotic si sa nu am unde dormi... Ce-am facut cu ceea ce s-a intamplat? Mi-am dat seama ca Dumnezeu vegheaza mereu asupra noastra, ca nu e bine sa-mi fac o mie de griji, ca, uite, El e acolo si totul e bine. Ca ne iubeste.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu