duminică, 11 ianuarie 2015

Tentatia perfectiunii

     Alergam innebuniti dupa perfectiune: concediul perfect, barbatul perfect, familia perfecta, prieteni perfecti, silueta perfecta, unghiile perfecte.
     Ce inseamna perfectiunea? Zbatere continua.
     Si pentru cine vrem sa fim perfecti? Dumnezeu nu ne vrea perfecti. Daca ne-ar fi dorit asa, ne-ar fi daltuit papusi fara libertate de alegere.
     Si apoi - perfectiunea este sinonima cu frumusetea? Atunci, Venus din Milo n-ar mai trona orgolioasa la Louvre, ci la groapa de gunoi. Cred ca frumusetea tine mai curand de magie, sensibilitate, subtilitate, bunatate, iar perfectiunea de forma, de materie, de ceea ce e rece si exterior.
     Perfectiunea aduce fericirea? Daca vrei sa fii perfect pentru ceilalti - vei fi permanent nefericit. Totdeauna, oricat te-ai stradui, cineva va ridica din sprancene aratand spre greseala ta mica-micuta. Va exista cineva care va vana maruntele scapari si-ti va darama castelul.
     Perfect pentru tine? Dar care e granita perfectiunii si cate sacrificii ai de gand sa faci pentru a ajunge cat de cat aproape? Daca esti perfect la serviciu, mai ai timp sa fii perfect si in familie?
     Poate ca perfectiunea inseamna:
     ...respectul fata de familie, prieteni, cunoscuti, oameni (nici macar n-am zis "iubire", respect ar fi suficient, sa nu mai ranesti asa des)
     ...ruga de multumire catre Dumnezeu
     ...zambetul din inima
     ...departarea de nevoia "de a judeca"
     ...intelegerea... "ca Tu ai zidid rarunchii mei, Doamne, Tu m-ai alcatuit in pantecele maicii mele. Te voi lauda, ca sunt o faptura sa de minunata. Minunate sunt lucrurile tale, si sufletul meu le cunoaste foarte" (psalmul 138)
     Sa intelegem ca suntem minunati, nu perfecti.

"Se ia o bucata de piatra,
se ciopleste cu o dalta de sange,
se lustruieste cu ochiul lui Homer,
se razuieste cu raze
pana cubul iese perfect.
Dupa aceea, se saruta de nenumarate ori cubul
cu gura ta, cu gura altora
si mai ales cu gura infantei.
Dupa aceea se ia un ciocan
si, brusc, se sfarama un colt de-al cubului.
Toti, dar absolut toti zice-vor:
-Ce cub perfect ar fi fost acesta
De n-ar fi avut un colt sfaramat!"

"Lectia despre cub" - Nichita Stanescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu