luni, 25 aprilie 2016

Subtilitatea tiranilor de azi

     De-a lungul timpului, toti tiranii, indiferent de rasa/religie/varsta au avut ceva in comun: ura fata de carti.
     Oare de ce? Cartile sunt extrem de perfide, de periculoase: stimuleaza gandirea. De exemplu, in zilele noastre, liderul religios iranian sustine ca "unele carti sunt periculoase asemenea drogurilor".
     Sa le distrugem asadar - odata cu ele nimicind si identitatea culturala, religioasa, etnica sau politica.
     Asta se intampla in tari cu regim politic/religios opresiv, dar ce ne facem in tari in care bibliotecile si librariile sunt deschise, dar putini le trec pragul? Azi traim ceva cu totul uluitor: nu se mai ard carti pentru ca nu le mai citeste nimeni. Cine mai da in dar o carte? Obiectele, google, facebook... ne atrag ca flacarile - fluturii.
     Tiranii de astazi s-au rafinat. De ce sa ardem carti in piata publica? Sa le dam circ! Sa le dam modele care n-au citit in viata lor o carte, dar uite ce bine traiesc, ce adulate sunt, ce de bani au! Idolii bagati pe gat copiilor nostri n-au pus piciorul in biblioteci, dar au masini, telefoane - uluitoare. Au atentia tuturor (ceea ce toti ne dorim), fara sa fi citit vreo carte.
     Si totusi, "cartile sunt felul oamenilor de a avea aripi ca ingerii" - Andrei Plesu.
     Ca si trupurile, si mintile trebuie spalate. Zilnic! Apa e cartea! O minte nespalata pute! Oricate telefoane, haine, genti ti-ai atarna... tot nu acoperi mirosul mintii nespalate... Zambetul e tamp, ochii sunt goi si sufletul se balaceste in apele ignorantei... Puturoase ape...
     Nu citi totusi pentru a te instrui, pentru a te amuza, pentru a invata cuvinte noi, pentru a evada...
     Citeste pentru a trai!

Un comentariu: