luni, 2 februarie 2015

Marul care schimba lumea

     Marul cunoasterii/oprit (devenit "marul lui Adam" - marturie evidenta si vesnica a pacatului) schimba intaia oara lumea: din fiinte frumoase si nemuritoare - fiinte in cautarea (prin suferinta) nemuririi.
     Marul lui Newton schimba cursul stiintei (macar stim de ce ne cad toate in cap: legea gravitatiei!).
     Marul discordiei (al zeitei Eris) schimba destinul Troiei si al nefericitilor ei locuitori.
     Merele de aur il transforma pe Praslea cel Voinic in subiect la examenul de capacitate...
     Un mar misterios este simbolul Apple... Initial, a fost legat de numele savantului Newton - care si apare in prima sigla... Dar marul muscat? O legenda vorbeste despre genialul matematician englez -Alan Mathison Turing (1912 - 1954) - creatorul primului computer modern, criptanalist al guvernului englez in Al Doilea Razboi Mondial. Dupa ce a inclinat balanta victoriei catre englezi, spargand toate codurile germane - este acuzat de homosexualitate, obligat sa urmeze un tratament dur care il arunca intr-o neagra depresie. Alege sa se otraveasca cu un mar cianurat, exat ca in faimoasa scena din desenul Disney - Alba ca Zapada - film pe care il vazuse de vreo 40 de ori. Se pare ca sigla Apple il omagiaza cu discretie pe acest nefericit inventator.
     Marul lui Wilhelm Tell ne invata despre curaj si despre reusita bazata pe iscusinta, dar si despre nebunie: sagetezi marul din crestetul propriului fiu pentru ca nu vrei sa te injosesti in fata cuceritorului?
     Legendele celtice povestesc despre misteriosul Avalon, insula merelor, vesnic acoperit de ceata, pe care se afla Pomul Nemuririi.
     In plus, in cultura ebraica, de Pasti, se gateste haroset, mancare ritualica din mar, nuci, stafide, curmale, scortisoara, vin si miere. Pornind de la aceasta combinatie, am inventat o prajitura absolut delicioasa. Asadar se unge tava cu unt de cocos, se asaza un strat generos de felii de mar, apoi se mangaie cu o pasta de curmale, se presara nuca, se pune iar un strat de mere pudrat cu scortisoara si se da la cuptor. Miresmele din timpul coacerii sunt ele insele un regal. Prajitura se consuma foarte rece. E racoroasa, inmiresmata, si, mai ales, sanatoasa.
     Sper sa intre in legenda ca "Marul Laurei" - marul care schimba monotonia dietei.

Un comentariu:

  1. Abia astept sa iau si eu o inghititura hulpava din marul Laurei, facut homemade :)
    Dar pana atunci va recomand The imitation game, un film foarte bun, nominalizat anul acesta la Oscar. Actiunea e concentrata in jurul lui Alan Turing, geniul de care ati amintit mai sus. Eu cred ca am sa-l vad pentru a doua oara. Ca - cine stie? - poate o sa ma faca sa dau o fuga la piata, in cautarea unor mere parguite.

    RăspundețiȘtergere