duminică, 25 octombrie 2015

Iubirea de sine si egoismul

     ''Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti.''-ne indeamna domnul Iisus-asadar,logic,intai te iubesti pe tine,apoi pe ceilalti ca pe tine.
     Sa ne iubim pe noi insine? Nu este oare un indemn la egoism?
     Nicidecum!
     A te iubi pe tine presupune:
     -sa afli cine esti cu adevarat, ce calitati si ce defecte te definesc - ca, vazandu-le la ceilalti, sa le apreciezi, sa le intelegi si sa le ierti
     -sa te privesti ca in oglinda, pentru ca ceilalti sunt oglinzile tale, si vezi in ei chipul tau
     -sa intelegi ca esti demn de iubire si respect, si sa le oferi/ceri.
     A fi egoist inseamna sa domini, sa urasti egalitatea, sa te victimizezi, sa imparti cu ceilalti doar grijile si supararile, sa ceri, sa ceri, sa ceri. Si sa iei. Pe egoist il caracterizeaza doar verbul "A LUA". In vocabularul lui, acesta e regele. Pe cel care se iubeste pe sine si apoi pe ceilalti ca pe sine il caracterizeaza doua verbe: "A LUA", dar mai ales "A DARUI". E un cerc - adica ceva perfect. Egoismul este dusmanul armoniei, dar impacarea cu tine, iubirea de sine aduce acel strop magic de fericire care tine lumea intreaga.
     Fiindca am amintit de faptul ca ceilalti sunt oglinzile noastre, o sa povestesc ceva ce mi-a intarit aceasta convingere.
     Candva, am fost intr-o excursie minunata, in perioada Craciunului, intr-un loc cu adevarat magic. Am facut ceva cumparaturi, am mancat, am baut vin fiert, am ras si m-am plimbat inconjurata de oameni veseli, sinceri, deschisi la minte. Totul a fost perfect. La cateva zile dupa ce m-am intors, m-am intalnit cu o prietena care deja vorbise cu o tipa ce fusese cu mine. Si, spre mirarea mea, prietena a incepus sa ma caineze: ca ce grup nasol, ce carcotasi, ce neciopliti, ca au facut si au dres.
     -De unde stii toate astea?
     -De la X. N-a fost cu tine?
     -Nu. Eu am fost in alta excursie! In excursia mea, oamenii, oglinzile mele, au fost "de gasca" - in excursia ei, aceiasi oameni, oglinzile ei, au fost badarani, nepunctuali, demni de dispret.
     Asadar, sa ne intoarcem catre sine, sa ne recunoastem emotiile, fricile, demonii, aripile, haurile, piscul, si apoi sa ii privim cu intelegere pe ceilalti. Si atunci ii vom iubi. Si lumea va fi cu adevarat frumoasa.

luni, 19 octombrie 2015

Ce mai citim, ce mai vedem - in serile ploioase de octombrie

     Cu "Doamnele de marti" ale Monikai Peetz avem ce citi pana la Sfantul Andrei - trei volume!!!
     Adevarul este ca nu ma asteptam la atat umor si farmec de la un autor neamt.
     Doamnele sunt cinci femei - ca noi - ce trec voit si nevoit prin experiente inedite: un pelerinaj la Lourde, o terapie prin post si o retragere din lumea dezlantuita. Fascinantele doamne dovedesc ca- ce vezi si ce auzi nu e neaparat real, ca suntem in continua schimbare, ca suntem surprinzatoare si nu putem fi etichetate. Astfel - Caroline, doamna de fier, e, in realitate, vulnerabila, usor de inselat si de speriat. Kiki, eterna petrecareata indragostita, ajunge sa tanjeasca dupa iubirea unui singur barbat, tatal fiicei sale. Eva, cea sacrificata pe altarul familiei ei numeroase, intelege ca mai presus de sot si copii trebuie sa fie "stima de sine". Estelle, mondena si rasfatata in primele doua volume, invata ce inseamna daruirea, compasiunea (abia in volumul al treilea). Judith - trista figura, cam enervanta, cam terna, dovedeste ca minciuna e ca un boomerang. Se intoarce impotriva celui ce a aruncat-o.
     Ce mai vedem? Un film despre bucuria de a imbatrani: "Secretul lui Adaline" in regia lui Lee Toland Krieger , cu Blake Lively.
     Sa te opresti din imbatranirea fizica la 29 de ani, sa fii frumoasa, sofisticata, sa stii nenumarate limbi, sa citesti enorm, sa cunosti epoci si epoci, oameni si oameni - ce poate fi mai minunat? De fapt - ceva ce traim cu totii, dar nu ne dam seama cat de uluitor este.
     Ce am inteles de aici?
     -ca frumusetea vietii sta in vremelnicia ei
     -ca o femeie e frumoasa si la 103 ani
     -ca mai presus de atingeri, saruturi, mangaieri sunt vorbele: "Spune-mi ceva ce nu voi uita niciodata."
     -ca dragostea mama-fiica este incredibila.
     Sa aveti seri de octombrie minunate!

duminică, 18 octombrie 2015

Demonul "Ce zice lumea"

     Traim deseori sub influenta demonului "Ce zice lumea"... Atat de speriati suntem de el incat facem tot ce putem pentru a nu-l starni.
     Ce zice lumea ca n-ai ridicat si tu o casa, ca te plimbi teleleu si n-ai pus un ban de o parte pentru batranetea - pe care nici nu esti sigur ca o s-o apuci? Ce zice lumea ca te-ai ingrasat cat China? Dar ce zice cand slabesti...
     Ca sa starpim acest demon, e bine sa intelegem ca aratand cu degetul spre cineva, celelalte degete sunt indreptate spre noi. Acuzand si judecand - ne acuzam si ne judecam...
     Fireste ca exista si oameni frumosi, buni, care te inspira. Dar ei nu dau puteri nebanuite demonului "Ce zice lumea". Cum ii recunosti pe cei care te ajuta sa evoluezi? Simplu...
     In prezenta lor esti tu insati - cu fricile si greselile tale, cu visul tau secret, cu bucuria si tristetea... Cu ei nu te plictisesti si nu te enervezi - te fac sa vrei sa fii mai bun, iti confirma valoarea, nu-ti racaie ranile, nu-ti atata slabiciunile. Iti aduc aminte de adevaratele valori: prietenie, empatie, iubire, curaj. Alaturi de acesti oameni nu ti-e rusine sa visezi. Ei nu cred ca ai tacaneli in cap cand vorbesti despre o casa - undeva pe malul marii, despre o cafenea careia sa-i dai viata, despre bucuria de a nu face nimic. Ei inteleg ca fiecare are dreptul sa-si aleaga drumul si experientele, oamenii langa care vor sa imbatraneasca (si locul), ca fiecare suntem diferiti. Unici. Si chiar in asta sta farmecul vietii.

duminică, 11 octombrie 2015

Cum m-a salvat Google intr-o zi ploioasa. De octombrie

     Duminica ploioasa. Octombrie. Clocesti pana tarziu. Te scoli obosit. Cata cafea? Cate mic dejunuri? Si niste versuri obsedante: "Ploua, ploua / Ploua cat poate sa ploua / Cu ploaia ce cade, m-apasa / Durerea cea veche, cea noua... / Afara e trist ca si in casa / Ploua ploua...". De Bacovia, nu? Pentru siguranta, rasfoiesc volumul bacovian. Ma intristez cat pentru zece toamne... Si cum sa nu te cuprinda disperarea cand: "Taraie ploaia... / Nu-i nimeni pe drum; / Pe afara de stai / Te-nabusi de fum.", "Si-n toamna asta uda, mai putreda ca cele ce s-au dus...", "La geamuri, toamna canta funerar / Un vals indoliat, si monoton...".
     Hotarasc sa ard cartea. Mi-ajunge tristetea mea. Si furia - n-am gasit versurile tampite care ma obsedeaza...
     Sa cautam pe Google...
     Fireste, versuri de Alexandru Macedonski. Cum sa-i mai recunosti daca pe toti i-a apucat disperarea toamna?
     De ce nu gandesc si ai nostri cam asa: "Toamna este o a doua primavara cand fiecare frunza e o floare". Albert Camus











duminică, 4 octombrie 2015

Zambind in octombrie


     "Niciodata toamna nu fu mai frumoasa
      Sufletului nostru bucuros de moarte"
                                            (Tudor Arghezi - "Niciodata toamna")

     Dar nu vreau sa vorbesc acum despre acele tristeti nelamurite, spaime nebanuite, ci despre toamna aurie, toamna oamenilor buni, care vine cu bucurie, datini, obiceiuri, pelerinaje, cu miresme bogate si cu cele mai fascinante culori.
     Cand melancolia si dorul de moarte dau tarcoale, e bine sa te plimbi prin viile fosnitoare, sa vezi ici si colo "strugurii lui Dumnezeu" - simbol al credintei trainice. Ce poate fi mai induiosator decat acesti struguri lasati in vii pentru Dumnezeu? Pentru Dumnezeu care vine - poate in zori, poate seara tarziu - sa mangaie si sa binecuvanteze urmele noastre.
     Cand fricile te bantuie, e bine sa te alaturi oamenilor ce aprind focuri pana la cer in ajunul zilei de Sfantul Dumitru...
     Si ce daca soarele se va ascunde in neguri? Zeci de dovleci de aur, nenumarate gutui, infinite boabe de porumb si focul din soba ii vor tine locul. Si in schimbul miresmelor salbaticelor flori, vom avea aroma merelor coapte, a vinului fiert si a busuiocului de la icoane.
     Toamna inseamna ardei copti, zacusca savuroasa, mere, "pere in panere" si multa munca ce te salveaza de nesuferitele tristeti. Toamna inseamna sa te strangi infigurat si sa citesti cea mai frumoasa poveste.
     Ca sa iubesti toamna si sa nu te potopeasca mohorala, gandeste-te ca acest anotimp seamana cu noi - cand mai suparata, cand mai calda, dulce, cand indecisa, cand rece si nostalgica... Si aidoma noua are ceva de daruit.

P.S. Toamna vine si la Paris