marți, 22 decembrie 2015

Darul de Craciun


     "Bijutierul era asezat la biroul sau, privind distrat strada prin vitrina elegantului sau magazin.
O fetita se apropie si-si lipi nasul de geam. La vederea unuia dintre obiectele expuse, ochii ei albastri ca cerul se luminara. Intra hotarata in magazin si arata cu degetul spre un splendid colier de peruzele albastre.
-E pentru sora mea. Puteti sa mi-l impachetati frumos pentru un cadou?
Patronul magazinului o fixa din ochi pe micuta clienta si o intreba:
-Cati bani ai?
Fara sa pregete, ridicandu-se pe varfuri, fetita puse pe tejghea o cutie de tinichea, o deschise si o goli. Cazura cateva bancnote de mica valoare, un pumn de monede, cateva scoici si niste figurine.
-Ajung? intreba ea cu mandrie. Vreau sa fac un cadou pentru sora mea mai mare. De cand mama nu mai este, ea e cea care-i tine locul si niciodata nu are nici macar o clipa pentru ea. Astazi e ziua ei si sunt sigura ca o voi face foarte fericita cu acest cadou. Piatra aceasta are aceeasi culoare ca ochii ei.
Omul se duse in spate si reveni cu o hartie de impachetat nemaipomenit de frumoasa, rosie cu auriu, cu care impacheta cu grija cutia.
-Ia-o, spuse el fetitei. Si du-o cu grija!
Fetita pleca foarte mandra, tinand pachetul ca pe un trofeu. O ora dupa aceea, in bijuterie intra o fata frumoasa cu parul de culoarea mierii si cu niste ochi albastri minunati. Puse cu hotarare pe tejghea pachetul pe care bijutierul il facuse cu atata grija si spuse:
-Colierul acesta a fost cumparat de aici?
-Da, domnisoara.
-Si cat a costat?
-Preturile praticate in acest magazin sunt confidentiale, nu privesc decat pe client si pe mine.
-Dar sora mea avea doar cativa banuti. N-ar fi putut cumpara niciodata un colier ca acesta!
Bijutierul lua cutia cu pretiosul ei continut, o inchise, refacu cu grija ambalajul cadoului si-l inapoie fetei.
-Sora dumneavoastra a platit. A platit pretul cel mai mare pe care-l putea plati cineva: a dat tot ceea ce avea."




     Desigur, sub bradul de Craciun o sa gasim o multime de pachetele, cutii si pungute - sa ne bucuram, sa ne imbratisam, dar sa nu uitam de cel mai pretios dar... El nu e ambalat in hartii stralucitoare, n-are beteala, nu e cumparat din magazine de firma, dar el e "Calea, Adevarul si Viata".

duminică, 20 decembrie 2015

De Ignat

    
     Ziua de 20 decembrie impleteste - ca de multe ori la romani - o sarbatoare crestina cu una straveche.
     Sarbatoarea crestina este dedicata Sfantului Ignatie Teoforul - martir al Domnului Iisus in anul 110.
     Cealalta este legata de un cult precrestin al soarelui ("Ignis" insemnand in latina "foc"), in numele caruia se sacrifica animalul si se trece prin foc. Sacrificiul fiind o forma de a accede la sacru - prin el se obtine bunavointa zeilor.
     De mii de ani - la romani - taierea porcului este o sarbatoare de familie: a prosperitatii si bucuriei. In plus, "pomana porcului" din care se imparte saracilor - aduce bunastare in noul an. Taierea porcului face parte din amintirile copilariei noastre, daca nu "pe viu", macar din "amintirile lui Creanga": "La Craciun, cand taia tata porcul, si-l parlia, si-l oparia, si-l invalia iute cu paie, de-l inadusea, ca sa se poate rade mai frumos, eu incalecam pe porc deasupra paielor si faceam un chef de mii de lei".


sâmbătă, 19 decembrie 2015

Traditia ieslei de Craciun


    Traditia ieslei de Craciun incepe in Evul Mediu - 1223 - la Greccio - Italia.
     Ideea a fost a Sfantului Francisc din Assisi - care si-a dorit foarte mult sa traiasca momentul magic al Nasterii Domnului. Ajutat de tarani, targoveti, nobili, calugari, el a adus boi si magarusi, paie, iesle, refacand imaginea locului magic. Unii oameni au avut impresia (sau nu) ca statuia ce reprezenta Pruncul a prins viata in bratele Sfantului si chiar a zambit.







vineri, 18 decembrie 2015

Dorinte in brad

     Se spune ca e bine sa stai langa fiinte care te fac sa fii tu insati... Un astfel de om mi-a dezvaluit acu' intr-o zi o idee geniala: vrea sa-si invete copiii "sa doreasca" si primul pas ar fi sa-si puna in bradul de Craciun cate un vis. Care dorinta ajunge cel mai aproape de varful bradului - aceea se va implini prima.
     Asadar - multumesc A. - si bradul nostru va fi mai bogat cu niste dorinte repede de implinit.






joi, 17 decembrie 2015

Liniste... vine Craciunul


     Am auzit de curand spunandu-se "nebunia Craciunului" si expresia mi s-a parut complet nepotrivita... Si totusi, uitandu-ma mai atent: unii taie porcii, altii cauta oferte la carcase de porci, unii parodiaza colinde, altii ciupesc apetisante craciunite, unii alearga dupa cadoul perfect...
     Stop!
     Si sa reluam... Sa facem mai intai liniste, altfel nu putem auzi vorbele ingerului: "Nu va temeti! Va binevestesc voua bucurie mare, care va fi pentru tot poporul.".
     Sa ne primenim casa si inima, sa-i imbratisam pe cei iubiti si sa ne bucuram.




miercuri, 16 decembrie 2015

Femei, femei



     Cea mai inspirata reclama a sezonului: "Momentul tau Doncafe". Chiar ma gandeam - cine ar putea fi atat de meticulos, atent, devotat, activ. Normal - o femeie! Doamna Craciun - si asta in timp ce Mosu' (a se citi "barbatul") doarme. Si, bine, culege laurii...
     Asadar, cine face sarbatoarea - sarbatoare: spaland, calcand, gatind, inventand, combinand, ornand, colindand, razand? Femeia: mama - sotie - fiica. Ea este inima, forta, surasul, lacrima, blandetea din spatele oricarui lucru important (a se citi "barbatul").
     "Din pasiunea unei femei izvoraste viata eterna" - J. Clavell










    
     Cele 5 fotografii sunt facute - bineinteles - de o femeie: Margarita Kareva.

luni, 14 decembrie 2015

Cerul si Pamantul


     O draguta prezentatoare TV spunea ca, din pacate, nu va ninge de Craciun, si - deci - sarbatorile vor fi mai putin magice.
     O prostie cu adevarat "magica"! Toata zapada din Alaska n-ar face un Craciun fericit daca in pestera intunecata din sufletul nostru nu s-ar naste pruncul Iisus. Il cam izgonim, e adevarat elegant, de la ziua lui de nastere, asteptand zapezi, cadouri, mancaruri copioase, bauturi rafinate, mosi dolofani.
     Craciunul inseamna cu totul altceva. De Craciun, "Cerul si Pamantul in cantec rasuna/Ingeri si oameni canta impreuna." De ce?
     Iisus se naste!

duminică, 13 decembrie 2015

O, brad frumos


     La ce s-au mai gandit pasionatii de amenajari interioare plictisiti de aranjamentele obisnuite? Sa puna bradul cu susul in jos... Sau la un "X-mas in spring" - un brad de Craciun impodobit cu iepurasi, fluturi, flori si chiar cu papagali. Impresionanta este si ideea bradului cu globuri negre, mate si lumini albe. Ceva a la Morticia Adams.










     Frumoase tendinte, dar nu le-as urma in veci.
     Cum pot renunta la modul in care tata ne-a invatat sa decoram bradul? Cu globuri vechi pastrate in cutii speciale, cu beteala, beculete colorate, ras, iubire si stelute... o mie!
     Ca nespecialista in decorarea bradului, va recomand colindele lui Hrusca pe fundal, cani de vin aburinde, glume, cativa nervi ca s-a incurcat instalatia sau beteala (dupa caz), cocotarea pe scaun pentru impodobirea varfului (neaparat cu susul in sus!), datul cu parerea, spargerea unui glob - doua, niste pupici.
     Importante nu sunt modele, trend-urile, ci traditia - ceea ce ramane de la parintii nostri si ceea ce le daruim copilor - bucuria familiei, asteptarea Nasterii.


sâmbătă, 12 decembrie 2015

Ziua Sfantului Spiridon

     Azi e ziua Sfantului Spiridon, ce ne vegheaza din insula Corfu.
     Dintre toate faptele sale - una m-a impresionat foarte mult. Poate nu e cea mai graitoare sau cea mai minunata, dar ne asigura ca suntem creatorii propriului destin, ca numai de noi depinde totul, ca "bun" nu inseamna "usor de prostit".
     Asadar - pe vremea aceea luminoasa, cand sfintii traiau printre noi - locuia in Corfu si un negustor oarecare. El obisnuia sa ia de la Sfant - aur pe datorie. Dupa ce-l investea, venea si punea singur in lada cati bani luase. Sfantul, netinand cont de averea materiala, nu cerceta ce facea negustorul. Mergea "pe incredere".
     O data, de doua ori, de mai multe ori - negustorul a tot luat, dar n-a mai pus bani in lada. Isi zicea in gandul lui ca Sfantul e cam fraier si ca poti usor profita. Azi, maine, dar... se intampla ca negustorul sa saraceasca. Asa ca a venit la sfant sa-i dea aur pe datorie. Sfantul a fost de acord: "Mergi si ia - doar stii locul"... Si a mers negustorul, si s-a intors la Sfant... desert...
     Iata o invatatura minunata: cand minti - pe tine te minti, cand furi - pe tine te furi, cand faci un rau - tie ti-l faci.


joi, 10 decembrie 2015

Cand fetita mea...

     Cand fetita mea a aflat ca "nu exista Mos Nicolae" - am crezut ca s-au pierdut inocenta, bucuria... copilaria mea si a ei.
     Dar Mos Nicolae avea alte planuri - pentru ca el chiar exista.
     Asadar, in minunata dimineata de 6 decembrie, pe langa darurile puse, iata, de niste banali parinti, am mai gasit ceva... Langa ghetele lui tati - o sticla de vin bun (bine - vin din dulapurile noastre), langa cizmele lui mami - parfumul meu pe jumatate gol, dar pe jumatate plin - si langa ghetele fratelui mai mare - cartea lui preferata (luata de pe raftul de deasupra patului).
     Iata adevaratul dar al lui Mos Nicolae - minunea! - fetita mea stia ca sarbatorile inseamna sa daruiesti - inseamna sa-i faci celui iubit o mica surpriza, sa-i aduci emotia si zambetul in suflet.
     "Craciunul nu-i atat deschiderea cadourilor, cat deschiderea inimilor noastre." - J. Maeditere










miercuri, 9 decembrie 2015

Voi pastra Craciunul...

     "Voi pastra Craciunul in inima si voi incerca sa-l tin cu mine tot anul" - Charles Dickens









marți, 8 decembrie 2015

Leru-i ler

     Ma enerveaza cei care iau totul in bascalie. De pilda, acum incepe caterinca cu "leru-i ler" - ca de unde/de cand/cine/cu cine?
     De fapt, ar fi atat de simplu sa dea un search pe Google. Exista explicatii stiintifico-bizare nenumarate - incepand - de la cine credeti? Dimitrie Cantemir! Apoi greii: Densusianu, V. Kernbach, Al. Rosetti. Ba ca-i o interjectie, ba nume de imparat, ba efect eufonic, ba "aleluia", ba...
     Nu cred ca-i atat de important ce inseamna.
     Nu cred ca "leru-i ler" are nevoie de interpretari, explicatii, ironii...
     Cred ca-i o formula magica, veche de cand lumea, un descantec care aduce sarbatoarea si bucuria sarbatorii.
     Asadar, sa-i dam lui "leru-i ler" ce-i al lui "leru-i ler".



ZIUA A 8-A