joi, 20 noiembrie 2014

Intrarea in biserica a Maicii Domnului



     Iata ca am ajuns si in preajma primei sarbatori a postului Craciunului - Intrarea in Biserica a Maicii Domnului - 21 noiembrie - cunoscuta si sub numele de Vovidenia (cea care se face vazuta).
     Este o zi dedicata fetitei Maria - Miriam, inchinata aducerii ei la Templu de catre Sfintii Parinti ,Ioachim si Ana, la varsta de 3 ani.
     Ma gandesc cu uimire ce mare credinta aveau odata oamenii: au promis copilul bisericii si la varsta dragalaseniei absolute, l-au adus la Templu. Desigur, rasul copilaresc, chipul scump, imbratisarile fetitei le-au lipsit enorm, dar promisiunea nu a fost incalcata.
     La Templul din Ierusalim exista o scoala de fete. Intre 3 si 15 ani, ele erau educate in spiritul credintei ebraice, dar aveau si destule activitati gospodaresti.
     Se spune ca in noaptea de Vovidenie, ca si in cea de Craciun, se deschid cerurile si rugaciunile ajung repede si lin la Dumnezeu. Neaparat, o candela trebuie sa arda in casa oricarui crestin. Unii oameni pun langa candela un vas cu apa curata. Dimineata - apa se bea ca remediu universal. Tot in aceasta noapte, copii pun crengute de mar in apa amestecata cu agheasma - iar acestea vor inflori pana la Craciun si se vor transforma in sorcove de Anul Nou. Probabil de aceea, in colindele traditionale, sunt ades pomenite florile de mar.
     Sa ne bucuram alaturi de copila ce intra cu daruire si dragalasenie in Templu, de unde va iesi peste 12 ani ca Maica a noastra, a tuturor...

P.S.: Fiind o mare sarbatoare - bineinteles e dezlegare la peste.


miercuri, 19 noiembrie 2014

La vremuri noi

     "Cu adevarat, Allah nu schimba conditia unui popor pana cand acesta nu se schimba launtric"
                                    -Coran, sura al - Ra'd
                                                   Capitolul "Tunetul", versetul 11


marți, 18 noiembrie 2014

Atat de fericita ca...


     Cand se contabilizeaza motivele de fericire am vazut ca se insista mult pe faptul ca trebuie sa fii fericit pentru ca te-ai trezit (in sensul ca nu esti mort, esti viu).
     Si daca ma trezeam dincolo, ce era?
     Cu atat mai bine!
     Multumesc si sunt fericita ca suntem sanatosi, voiosi, cu chef de viata (si munca - neaparat!), prosperi, ca iubim si suntem iubiti..., dar de ce sa fiu fericita ca m-am trezit vie atata timp cat nu stiu cum e sa te trezesti pe lumea cealalta??? Cum sunt din fire iubitoare de duca (cred ca in alta viata am facut parte dintr-un neam de nomazi), cred ca voi fi extrem de fericita trezindu-ma (odata si-odata) intr-un dincolo uluitor.
     Tot ce presupune o calatorie ma furnica prin vene... Pana tunci sa fim fericiti unde si cu cine suntem.

luni, 17 noiembrie 2014

Filme - din nou

     Sunt atat de fericita... un film cu adevarat fascinant m-a gasit acasa, m-a pus pe ganduri... bune! Un film special te zgandara, te provoaca. Te si bucura. Si relaxeaza. Si iata ca o pelicula din 1947 (cu 27 de ani mai batrana ca mine) a dat ghes gandurilor mele. Un film cu Cary Grand si Loretta Young, "Sotia episcopului" ("The bishop's wife").
     Asadar m-am intrebat:
     ...cum ar fi sa primesti un inger de povata ca rezultat al rugaciunilor tale? Ar deveni ingerul o povara, sacaitor pentru ca el face voia divina, iar tu o tii pe a ta?
     ...ce e fericirea? Terminarea cu succes a unui proiecst sau cand auzi ca inca mai esti frumoasa, cant te copilaresti si esti rasfatata, cand toti din jur radiaza?
     ...placerile (mici) sunt un pacat?
     ...e nevoie de un mare acoperis sau de mai multe micute?
     ...poate o femeie adevarata sa suceasca si capetele ingerilor?
     Spre deosebire de filmele care pun in carca lui Mos Craciun toate miracolele (am auzit si "personalitati" zicand "Ma rog la Mos Craciun sa ne aduca pacea...") - acesta face aluzie subtila la Dumnezeu, la povata ce ne-o da in alegerea binelui si frumosului, la faptuil ca integritatea familiei e mai presus de orice romantism, iar predica episcopului din final este emotionanta... Punem cadouri in toti ciorapii si ciorapeii, unul il lasam gol... Pe cel al micului Iisus... Surprind cu tristete ca uitam cine ne-a dat prilejul sarbatorii, cine ne-a daruit bucuria, ca numele renilor lui Mos Craciun le stim mai bine decat unde s-a nascut cel ce e Adevarul, Pacea si Iubirea...









duminică, 16 noiembrie 2014

Niciodata prea devreme pentru Craciun

     Intr-o dupa-amiaza rece, cetoasa, innegurata de noiembrie, ce ti-ai putea dori? ...sa aprinzi luminile de Craciun! Asa c-am  urmarit pe nerasuflate filme! filme! filme! pe care cu toata dragostea vi le recomand.
     Puteti incepe cu "A princess for Christmas" - relaxant, usurel, dar va garantez ca veti avea o mare surpriza, chiar emotie... vorbim...
     Ce-mi doresc de Craciun? Eu - sa fim fericiti si sanatosi, sa iubim si sa fim iubiti, si... sa vina Mosul... in "All I want for Christmas?" - veti vedea ce pun la cale niste copii frumusei foc pentru a-si indeplini dorintele (in rolul bunicii, Lauren Bacall).
     Din "A boyfriend for Christmas" am inteles ca fericirea, implinirea si dragostea - daca ti-au fost promise - vin odata si-odata..., iar din "One magic Christmas" am inteles ca nu trebuie sa astepti sa fii zguduit din temeli ca sa constientizezi ca ai totul ca sa fii fericit.
     Si... "A Christmas romance", cu Olivia Newton John, cam ofilita, dar casa izolata de zapezi, focul, lumanarile, felinarele, podul cu vechituri, cozonacii - te pregatesc (in cazul in care nu te-ai nascut pregatit) de Craciun.
     Printre filmele cu tematica de sarbatoare s-a strecurat si "Juramantul" (The Vow). Personajul principal e jucat de favorita mea Rachel McAdams (sper ca n-ati uitat scena sarutului in ploaie din superbul "The Notebook"). Ea joaca si in "Miezul noptii la Paris" si in comediile "The hot chick", "Mean girls" sau "Wedding crashers".
     Azi - lista se incheie aici..., insa cufundarea in magie merge mai departe.

vineri, 14 noiembrie 2014

Suntem o parte din ceea ce citim


     Suntem o parte din ceea ce citim...
     Daca ar fi asa, nu-i prea vad bine pe multi. Ce se mai citeste astazi? Postarile de pe Facebook, mesajele telefonice, facturile... Da... Asa se ajunge la imensa turma usor de manipulat, la gloata fara idei, fara aspiratii, la cei multi si prosti preocupati doar de paine (si aia, saraca, cu E-uri) si circ (Maruta, Gherle, Capatos).
     Asadar, parinti din toate colturile, uniti-va si invatati-i pe copiii vostri sa fie liberi!
     Liberi - citind, caci o carte te ridica din vietusca ta intr-o lume cu totul noua, cu alte perspective.
     Toti cei care au acces la carti nu-si traiesc doar amarata viata, ci mii si mii de vieti; invata sa gandeasca, calatoresc in timp, plang, se revolta, rad, sunt oripilati, se indragostesc, sufera...
     Cei care citesc stiu ca o carte buna te alege, te cheama si apoi iti vorbeste doar tie, te ajuta sa te regasesti, sa te recompui.
     Citim ca sa ne amintim si citim ca sa uitam - cititul e terapie.
     Si, cireasa de pe tort, poti citi oricat - CITITUL NU INGRASA!

marți, 11 noiembrie 2014

sâmbătă, 8 noiembrie 2014

Vara Sfantului Mihail


     "Grijeste tu sa nu se stinga secretul micului incendiu
      ascuns in inima brandusei de toamna" - Lucian Blaga
     
     Se stie ca intre Sfintii Arhangheli si Craciun sunt cateva zile calduroase. Vara ingerilor. Pamantul isi mai aduna sevele si mai infloreste cate-o brandusa...
     Blaga, in poezia "Vara Sfantului Mihail", canta iubirea tarzie, amplificata de spaima batranetii si a presimtirii sfarsitului. Exista o "vara a sangelui" care nu abdica de la viata, care aspira la tineretea fara batranete, iar miracolul iubirii tarzii prelungeste miracolul vietii insasi...

     "O, lumea e albastra haina,
      in care ne cuprindem, stransi in taina
      ca vara sangelui sa nu se piarda,
      ca vraja basmului mereu sa arda." - Lucian Blaga

joi, 6 noiembrie 2014

Saptamana ingerilor

     Rafa'El - Dumnezeu cel care vindeca...
     Ingerul pe care il iubesc cel mai mult... E vindecator, calauzitor al celor ce calatoresc (si imi place asa mult sa plec hai-hui) si ocrotitor al casatoriei. Este patronul medicilor si pe noi, nemedicii, ne conduce spre adevaratii terapeuti. El ne ajuta sa invatam lectia tainica din bolile cu care ne confruntam; ne sustine sa curatam campul - suflet ca sa poata ateriza ingerii.
     Arhanghelul Rafael este mentionat in "Cartea lui Tobit", necanonica, dar de mare invatatura.


miercuri, 5 noiembrie 2014

Saptamana ingerilor


     Sfantul Dionisie Areopagitul, nascut la Atena, convertit la crestinism in anul 51 - este primul care a dat o ierarhizare a cetelor ingeresti.
     El spune ca exista trei trepte.
     Prima treapta contine: 
Serafimii (cei care ard/purifica, au patru fete si sase aripi)
Heruvimii (cei care cunosc, au aripi si chipuri umane)
Tronurile (cei care stau langa tronul divin, au forme bizare de roti stralucitoare cu ochi)
     A doua treapta contine:
Domniile
Virtutile (scantei de lumina)
Stapanirile (fumuri viu colorate)
     A treia treapta contine
Intaietorii (raze de lumina)
Arhanghelii. Acestia sunt cei mai cunoscuti de catre oameni:
     Mihail - "Cel care e ca Dumnezeu", asociat cu albastrul regal
     Gavriil - "Dumnezeu este puternic - alb"
     Rafail - "Dumnezeu vindeca - verde"
     Uriil - "Focul lui Dumnezeu - auriu"
     Selafiil - "Rugaciunea lui Dumnezeu - roz"
     Iehudiil - "Slavirea lui Dumnezeu"
     Varahiil - "Binecuvantari de la Dumnezeu"
     Raguil - "Prieten al lui Dumnezeu - albastru deschis"
     Ieremiil - "Indurarea lui Dumnezeu - violet inchis"
     Avail - "Bucuria lui Dumnezeu"
     Iofiil - "Frumusetea lui Dumnezeu - galben"
     Zedechiel - "Judecata lui Dumnezeu - violet"
Si cei care sunt mereu alaturi de noi - Ingerii





                                     

luni, 3 noiembrie 2014

Feminism/feminitate


     Desi Napoleon recunostea valoarea femeii: "mana care impinge leaganul conduce lumea", abia in 1944 romancele obtin dreptul de a vota si de a fi alese.
     La noi - nu au fost niciodata serioase miscari feministe - ca in Anglia - miscarea sufragetelor. La noi, o femeie emancipata, care a avut curajul sa se plimbe cu bicicleta pe Calea Victoriei - Maria Mihaescu - a intrat in istorie ca... Mita Biciclista... de unde se vede ce forta mare e batjocura: descurajeaza maxim.
     Feminismul - doctrina teoretica si de actiune care revendica lupta impotriva inegalitatii de gen, promovand afirmarea femeii in societate - si-a aratat chipul in timpul Revolutiei Franceze (1789 - 1799), urmeaza sacrificiul sufragetelor care prin gesturi extreme au luptat in Anglia pentru emanciparea femeilor. Si - culmea! chiar femeile le trimiteau "la cratita". Insa, cel care intredeschide usa emanciparii femeilor este Razboiul. In spatele frontului, femeile sunt acceptate (initial, in lipsa de altceva) ca mana de lucru. Usor - arata ca sunt in stare, se impun, si dupa razboi nimeni nu mai are curajul sa le arate cratita. De ce e nevoie de un cataclism pentru a se schimba ceva?
     Feminismul se impune si prin intermediul cartii Simonei de Beauvoir (printre altele, iubita si confidenta lui Paul Sartre. Desi nu chiar pana la moarte.) - "Al doilea sex".



     Feminismul nu este feminitate. Se completeaza, dar nu se suprapun.
     Feminismul urla, feminitatea surade.
     Feminismul se leaga de garduri cu lanturi, feminitatea mangaie.
     Azi - feminismul face pasi rapizi catre competitia intre sexe, feminitatea este pentru complementaritate.


duminică, 2 noiembrie 2014

Curajul de a fi femeie


     Intr-o lume in care competitia materiala este religie - e cam greu sa iti mai dezvalui feminitatea. Bani, masina, haine, bijuterii, genti, case - FORTA MATERIALA - si dincolo de ele, ce mai ramane? Daca s-ar intampla sa ramai in feminitatea goala si in rafinamentul aferent acesteia, ce-ar fi?
     Feminitatea inseamna rochia neagra, perle, dantela CHANTILLY, matase, pantofii rosii/nude, palarii extravagante, ia romaneasca, rochita cu buline? Cred ca toate acestea sunt doar accesoriile feminitatii - ea insemnand autentic, cald, demnitate, mister, introspectie, tacere, calm si dulceata...
     Dar cand sa mai fii dulce si calda cand de la 8 la 20 alergi la serviciu, la scolile copiilor, faci mancare, curat, teme, cumparaturi, speli, calci, te epilezi, citesti, faci sport...?
     Feminitatea este atunci cand te dor corpul si sufletul, iar tu nu-i spui mamei tale ca sa n-o necajesti, te joci cu cei mici sa nu le innegurezi copilaria, iti rasfeti sotul, zambesti prietenilor, bei cu fetele o cafea... Feminitatea nu inseamna "papusa hot", feminitatea si frumusetea cresc cu anii, cu experienta, cu ridurile...
     Un model de feminitate este pentru mine Audrey Hepburn - delicata (a jurat sa nu aiba mai mult de 46 de kilograme), misterioasa, rafinata, eleganta, dar si dedicata copiilor din lumea intreaga, fiind ambasador UNICEF.
     Am adorat-o in "Vacanta la Roma", "Mic dejun la Tiffany", "My fair lady", "Cum sa furi un milion", "Sabrina". Si mi-a placut si mai mult afland ca a spus: "pentru a avea ochi frumosi, uita-te dupa ce e bun in altii; pentru a avea buze frumoase, spune doar vorbe bune." sau "poti afla mai multe despre o persoana din ceea ce spune ea despre ceilalti decat din ceea ce spun ceilalti despre ea."