luni, 31 martie 2014

Indragostita de un masai

"Tu crezi c-a fost iubire-adevarata...
Eu cred c-a fost o scurta nebunie...
Dar ce anume a fost, 
Ce-am vrut sa fie
Noi nu vom sti-o poate niciodata...
A fost un vis
Un vers
O melodie
Ce n-am cantat-o, poate, niciodata..."
Ion Minulescu - "Celei care pleaca"

     Totdeauna mi-au placut aceste versuri, dar n-as fi crezut niciodata (Minulescu - nici atat) ca le pot asocia cu masaii, un popor de pastori, razboinici si vanatori de lei din Africa (mai ales la poalele lui Kilimanjaro, in sudul Kenyei si nordul Tanzaniei). Masaii se hranesc mai ales cu lapte amestecat cu sange de vita (super energizant), duc o viata nomada, locuiesc in colibe facute din balegar uscat, au niste ritualuri de trecere barbare, la 35 de ani trec in randul batranilor (asta suna dureros), poarta celebrele vesminte rosii, sulite subtiri si pot starni pasiuni in randul europencelor rafinate.
     Cum?
     Corinne Hofmann, o superba elvetianca, releva uimitoarea ei experienta in jurnalul "Indragostita de un masai".
     Cartea a fost ecranizata in 2005 - filmul "Die Weisse Massai" fiind si el deosebit de apreciat. Si de socant. O istorie despre o pasiune nebuna, despre daruire, compromis si durere.
     Daca iti place litoralul kenyan:












     Ai grija sa nu-ti placa si asta:







     Posibilitatea e maxima sau minima?

duminică, 30 martie 2014

"Crede si nu cerceta"- "Cautati si veti afla"

     Oare care din cele doua sintagme antagonice este preluata din Biblie?
    Desigur a doua. Dumnezeu care e Intelepciunea si Iubirea, care ne-a daruit liberul arbitru ne-ar putea vreodata transmite o asemenea ineptie: "Crede si nu cerceta"? Nicidecum! Adevaratul crestin trebuie sa fie un spirit activ, viu, vesnic cercetand, vesnic observand, cu mintea si inima deschise.
     In plus in "Noul Testament" - evanghelia dupa Matei (7,7-8) suntem indemnati "Cereti si vi se va da, cautati si veti afla, bateti si vi se va deschide, ca oricine cere ia, cel care cauta afla, si celui ce bate i se va deschide (7,7-8)".
     "Crede si nu cerceta" este o sintagma ce-i apartine unui filozof anticrestin din secolul al II-lea, Iulius Celsius. Scrierile lui s-au pierdut, dar unele expresii au ramas in opera lui ORIGEN (185 - 254), teolog crestin - opera intitulata "Contra Celsius". "Crede si nu cerceta" se potriveste foarte bine omului modern atat de delasator, de lenes, de neimplicat, omului modern care nu mai citeste opera, ci rezumatul, care nu se preocupa nici macar sa cerceteze etichetele de pe alimente, crede in reclame.
     Azi, poporul lui Dumnezeu piere din lipsa de cunoastere, piere ca nu mai cerceteaza toate lucrurile, pastrand ceea ce e bun, ci crede si nu cerceteaza (paradoxal avand impresia ca acesta este un indemn biblic).

sâmbătă, 29 martie 2014

Ce vrei sa te faci cand vei fi mare?

     Cea mai frumoasa istorie in legatura cu celebra intrebare o are ca eroina pe fetita mea. Chestionata de catre nasica ei (care-i adusese o papusa in costum de doctorita): "Ce vrei sa te faci cand vei fi mare?" - cu speranta ca va obtine raspunsul "Doctorita!", Capsunel a raspuns "Balerina!". "Da, dar nu te mai gandesti si la alta meserie?". Capsunel - prompt "Printesa!". Nasica insista: "Bine, bine, printesa... Si altceva?" La care copilul: "Doamne - Doamne?!" (de altfel, profesia perfecta).
     Asadar, la varsta "de Capsunel", poti sa te faci orice...
     Ce voiam eu? Singurul lucru care imi placea era sa citesc. Citeam orice, inclusiv ziarele cu care bunica mea acoperea mesele, vara, la tara... Ma gandeam serios la o scoala "de citit". Nu stiam ca exista. Cand am aflat-o - lumea a fost a mea. In plus, am avut un raspuns pentru intrebarea disperata a parintilor: "Te intreaba la scoala de citit?". Din pacate, nu ma prea intreba nimeni... Nici azi!
     In legatura cu cartile, am un fragment preferat in "Marele singuratic" de Marin Preda. Niculae isi reaminteste de "...unul Carstache al lui Dumitrache", ce venea seara cu cate o carte sub brat, si le citea tuturor... Si toata lumea il asculta (nu m-am indoit niciodata de puterea CUVANTULUI). Carstache asta descoperise suspansul: "Dar stai sa vezi, ca pe urma Carstache inchidea cartea! Gata! Alta data, ne spunea, cu toate ca il rugam toti sa ne mai citeasca... Nu mai vrea deloc, al dracului, si (continua Niculae) cand am inceput eu sa citesc, ma duceam la el si il rugam sa-mi imprumute din cartile lui... Imi dadea cate una, salta capacul cufarului, ca pe un sipet cu pietre pretioase, alegea el cartea si uite-asa ma ameninta cu ea, sa bag de seama sa nu i-o rup, sa i-o murdaresc, s-o puna tata Catrina pe vreo oala... Si azi asa, maine asa, tot dandu-mi carti, intr-o zi deodata, Carstache lipi capacul cufarului la loc si imi spuse: "Nu-ti mai dau!" "De ce, nea' Carstache?" Si atunci, in privirea lui, a sticlit o lumina misterioasa. "Da' ce, ba, a zis, tu vrei sa-mi citesti toate cartile?" Am ramas foarte nedumerit, nu mi-am dat seama, si, abia dupa 20 de ani, am inteles de ce... In cartile lui, statea acolo, ascuns in cufar, sufletul lui... Si cum sa ma lase el sa-i cunosc TOT SUFLETUL?"
     Prin urmare, am devenit toti ce voiam sa ne facem cand eram mici mici?
     Pentru sambata seara, propun un film ce are legatura cu... lectura, cartile: "The Reader", cu Kate Winslet (nicio legatura cu cea din Titanic - aici, o adevarata actrita. De altfel, pentru acest rol, a luat primul Oscar din cariera) si Ralph Fiennes (actorul meu preferat, mai ales in "Pacientul englez"). Se va vedea ca totul poate fi privit din alta perspectiva, ca si cel mai rau dintre noi are pe cineva care-l iubeste.
     Si pentru ca nu suntem asa rai, sa avem parte de multa dragoste...
     Giuseppe Arcimboldo cred ca s-a gandit la mine cand a pictat asta

















     Si sper ca nu s-a gandit la mine cand a pictat asta:

joi, 27 martie 2014

     Lista lucrurilor pe care mi le doresc. Acum!
-casuta aceasta













-copacii













-linistea uriasului de piatra















     Ele se afla foarte aproape de mine, in comuna Corbi, judetul Arges. Locul este cunoscut mai ales pentru bisericuta rupestra, singura din tara, ce are doua altare pe un singur naos, atestata documentar din 1512.
     Daca te urci pe bisericuta (da, ai aceasta posibilitate nesperata!), esti stapanul lumii...
     Daca mergi si in curtea Sfintei Vineri (desigur, ea e!), esti deja in rai... Ridici ochii: o stanca in care doarme un urias caruia i-a cazut globul ocular... prin iarba. Iata, te poti aseza pe el (daca ai curajul - copiii, de obicei, il au)... Intorci privirea: o cascada (da! batrana are cascada personala)... Imaginea TE COPLESESTE, si nu mai vrei sa pleci.
     Corbii de piatra te vindeca de Cappadocia (Anatolia - Turcia), de Petra, orasul de piatra din pustiul Iordaniei.
     In plus, imi place sa cred ca cest loc dintr-un vis face parte din triunghiul magic al bisericilor rupestre, alaturi de Namaiesti (langa Campulung), si Cetatuia lui Negru Voda (sat Cetateni, intre Campulung si Targoviste).
     Asadar, sa ne intalnim la cascada si sa nu ne asezam pe ochiul uriasului, ci sa privim prin el... Desigur, ceva ceva se va arata.

miercuri, 26 martie 2014

La cafeaua de miercuri - O oferta irezistibila

     Filmul "The best offer", in regia lui Giuseppe Tornatore, cu Geoffrey Rush.
     Actiunea m-a captivat pe deplin fiind un amestec spectaculos de: pasiune, mister, renuntarea la regulile de-o viata, si pe fundal o muzica superba (Ennio Morricone).
     E un film in urma caruia iti pui intrebari despre frumos, valori, prietenie, incredere, iubire. Cat de bine e sa ai incredere in oameni? Si, daca te tradeaza cumplit, trebuie sa renunti la dragoste si prietenie?
     Asadar, suspans si romantism pentru o seara perfecta.
     Si a doua oferta irezistibila, mici trucuri pentru a scapa de infimul surplus de kilograme/grame:
-nimic dupa ora 18 (doar apa, ceai, suc de lamaie, poate un suc de rosii cu lamaie)
-la cafea totdeauna se adauga un varf de lingurita de scortisoara
-dupa o masa "copioasa" - drept desert - o jumatate de lingurita de praf de mustar diluat in apa
-inainte de culcare, doua lingurite de ulei de cocos
-apa (bine ar fi si in loc de masa)
-si, sa ne iubim asa cum am fost, cum suntem, cum vom fi

luni, 24 martie 2014

BUNA VESTIRE

     Mi se pare cea mai frumoasa sarbatoare.E vorba de un inger,un COPIL si o fata nemaipomenit de curajoasa. Si azi iti trebuie putere sa infrunti prejudecatile, sa ai un copil necasatorita... Imaginati-va acum 2000 si ceva de ani.
     De Buna Vestire (Blagovestenie in limba slava), ca si de Florii, este dezlegare la peste. Pofta buna!
     In popor se spune ca de Blagovestenii se dezleaga limba pasarilor cantatoare, dar mai cu seama a cucului. De altfel, i se mai zice si ziua cucului. Vine primavara!
     Si ce-mi place cel mai mult: la fereastra se pun sare, paine si apa... pentru Inger. Asadar, in noaptea aceasta, ingerii ne sunt la fereastra.
     La inceput de primavara sa aveti nenumarate bune vestiri...

Cafeaua de luni

     Te-ai trezit vreodata luni dimineata promitindu-ti ca la pranz o sa dormi?Acest gand ma mobilizeaza.Si imaginea cafelei aburinde...bineinteles.
     Ce ne-ar mai putea urni?
     Gandul la un film bun?FILMUL DE LUNI!Ce-ai spune de``Valul pictat``?Sa-nveti de luni sa apreciezi ce ai,sa te bucuri de cei din jur atunci cand sunt inca aici,sa fii fericita....
     Gandul la o carte buna?CARTEA DE LUNI!``Sotia din Paris``de Paula McLain-despre dragoste ,ispite,talent,geniu,tradare,Parisul spectaculos,Hemingway-si mai spctaculos ,egoist,rasfatat si iubit...de toate femeile.
     Gandul la un cantec?CANTECUL DE LUNI!``Toutes les femmes sont belles``-Frank Michael
     O saptamana cu soare!

duminică, 23 martie 2014

De ce sa-ti faci un blog la 40 de ani

Ideal ar fi sa raspund-pentru ca am toate solutiile;pentru ca m-am inteleptit;pentru ca sunt sigura pe mine.........,dar...imi lipsesc raspunsuri,dar..nu stiu inca cine sunt.Ma simt uneori o fetita,vulnerabila,singura si din cale afara de trista.Am vazut de curind filmul CAIRO TIME,iar eroina,destul de coapta, se intreba ``SUNTEM FERICITI?``-aceasta intrebare m-a emotionat..Iata femei ca mine!Doar in filme?Speranta mea secreta este ca voi descoperi suflete pereche: femei- prostut de romantice,femei ce plang la filme(GOOD WOMAN,IZVORUL FEMEILOR,PACIENTUL ENGLEZ,LA RASCRUCE DE VANTURI CU RALPH FIENNES),femei ce se-nfurie,ce n-au mereu asi in maneca(dar simuleaza,simuleaza),femei....Daca totul ar fi ideal n-as mai avea blog la 40 de ani...Asa ca : femei uniti-va si hai sa facem ziua mai senina ,iar noaptea ,noaptea cum vreti voi!